Автор: Джим Марс
Жанр: Антиглобализъм, Популярни

ISBN: 9789542902607
Формат в мм: 165x235
Подвързия: Мека корица
Година: 2018
Обем: 496 стр.
Наличност: Налично
30.00лв

Корица гръб


Смразяващи посвещения. Големи банкови и финансови манипулации. Възможни връзки със семействата  Рокфелер, Ротшилд, Адамс и Буш. Правейки преглед на доказателства, документи и връзки, „Илюминатите: тайното общество, което похити света“ на печелилия награди журналист и писател Джим Марс хвърля светлина върху историята, делата, непрекъснатото влияние и гибелната и скрита власт на този таен орден. 


Проучвайки експертите – от тези, които омаловажават илюминатите като краткотрайна група без особени последствия, до скептиците, които дръзват да поставят под съмнение обясненията и декларациите на правителството, – Марс прорязва дивите спекулации и опитите критични мислители да бъдат накарани да замлъкнат, за да разкаже истинската история на тази тайна клика. Той разследва техния произход като „Древните и озарени пророци от Бавария“, изображението върху еднодоларовата американска банкнота на всевиждащото око и пирамидата на обратната страна на тази с Държавния печат на САЩ, Протоколите – или процедурите – за узурпиране на национални правителства и постигане на световна доминация, символизма, откриван в днешните лога на международните корпорации, тамплиерите, асасините, „Череп и кости“, „надуващите свирката“, революциите във Франция, Русия и Америка, и още, и още много. Богатство, власт и интриги се обединяват в това задълбочено изложение за илюминатите, тяхната история, връзки с могъщите хора и мястото им в съвременна Америка.


„... истината за илюминатите е разкрита. ... Джим Марс – този аналитичен копой – подрежда всички парчета от пъзела...“ – JazmaOnline


„… описва историята и произхода на илюминатите, тяхното предполагаемо влияние върху държавното управление и финансите, символизма на илюминатите, който продължава да се открива и днес, и представянето на илюминатите в популярната култура…“ – Protoview Book NewsСъдържание

Въведение

Е, какво точно е „илюминати“?

Произход

Древна технология

Гностици

Кабала

школите на мистериите

Есеите

Рошания

Орденът на тамплиерите

Асасините

Розенкройцери

По-нови общества

Франкмасони

илюминатите

Обобщение

Германия

Обобщение

Ционизъм

Обобщение

Франкмасони

Обобщение

Църквата

Обобщение

Методология

Структура

Система от символи

Протоколите

Теология

Обобщение

Потъпкване

Обобщение

Революция

Франция

Америка

Русия

Обобщение

Съвременните илюминати

Надуващи свирката

„Череп и кости“

Малтийски рицари

Обобщение

Попкултурата

Заключения

Допълнителни четива

ИндексВъведение

Двоумейки се, кандидатът се промъкна през дългия, тъмен коридор. Беше денят на неговото посвещаване и пот покриваше челото му – както от страх, така и от очакване. Тревожността му непрекъснато се засилваше, докато той се движеше из масивния средновековен замък с неговите четири характерни кули и заобикалящия го ров.

Влизайки в огромна зала, обвита в черна драперия, той установи, че орнаментираните канделабри са тъмни. На бледата светлина на лампите по стените едва успя да различи нещо, което като че ли бяха трупове, обвити в покрови. Те обаче мърдаха. Мълчаливо. Пръскайки зловоние във въздуха.

В центъра на тъмната зала клечеше зловещ олтар, направен от човешки скелети. Той се сви, когато две от фигурите в плащаници се приближиха до него и залепиха на челото му розова панделка, зацапана с кръв. На врата му обесиха разпятие и амулет. Дрехите му бяха отстранени и с кръв по голото му тяло бяха нарисувани кръстове. Той не смееше да мръдне и потрепна, когато гениталиите му бяха вързани с връв.

Пет други фигури в плащаници се приближиха – окървавени и мърморещи несвързано. Те се хвърлиха на земята, сякаш в молитва. Когато беше запален погребален огън, внезапно стана светло. Той гледаше с широко отворени очи, докато дрехите му полетяха към огъня. Пламъците на погребалната клада се издигаха още по-високо и като че ли от тях се издигна голяма форма. Надигна се боботещият глас на свещеник-посветител. Нисък, но отчетлив. С голям авторитет. Посвещаваният не можеше да определи източника му, но се улови, че повтаря думите на клетвата:


В името на разпнатия се кълна да скъсам всички връзки, които ме обединяват с моята майка, братя, сестри, съпруга, роднини, приятели, любовница, крале, висшестоящи, благодетели и всеки друг човек, на когото съм обещал вяра, служба или подчинение; 


аз назовавам мястото, в което съм роден. Отсега нататък живея в друго измерение, което няма да достигна, докато не се отрека от злия глобус, който е бил прокълнат от Небесата;


отсега нататък ще разкривам пред моя нов господар всичко, което съм чул или открил, и ще търся и ще наблюдавам неща, които иначе биха ми убягнали;


почитам aqua tofana [отрова, разработена от Джулия Тофана, екзекутирана в Рим през 1659 г. заради убийствата на съпрузите на малтретирани жени]; тя е бързо и основно средство за отстраняване от Земята – чрез смърт или лишаване от ум – на онези, които се противопоставят на истината, и на тези, които се опитват да я изскубнат от ръцете ни;


ще избягвам Испания, Неапол и всички други прокълнати земи, и ще избягвам изкушението да предам онова, което чух сега;


Светкавицата няма да удари толкова бързо като камата, която ще ме достигне, където и да съм, ако издам моето посвещаване.


След това пред кандидата беше поставен канделабър със седем черни свещи заедно с купа, пълна с човешка кръв. Кандидатът се изми в кръвта и дори пийна малко от нея. Връвта около гениталиите му беше махната и той бе поставен във вана, за да премине през пълно очистване, след което му сервираха ястие от зеленчуци.

Така е описана инициация на илюминатите в Шато д'Ерменонвил близо до Париж в книга от 1789 г., озаглавена Essai sur la Secte des Illumines („Есе върху култа на илюминатите“) от Жан-Пиер-Луи дьо Люше.

За зрителна представа за такива ритуали с по-съвременна и еротична гледна точка вижте противоречивия филм на режисьора Стенли Кубрик Eyes Wide Shut („Широко затворени очи“). Особен интерес представлява факта, че това е последният филм на Кубрик (той умира през 1999 г. преди излизането му на екран) и е заснет в Ментмор Тауърс, построена извън Лондон между 1852 и 1854 г. като лятна резиденция на английския бизнесмен барон Майер де Ротшилд. Мнозина вярват, че изобразяването на чувствените ритуали е отражение на действителни събития в средите на днешните илюминати. Ако описаната по-горе смразяваща инициация изглежда странна и остаряла, помислете за малкото станали публични детайли за Клон 322 на тайното общество „Череп и кости“ на територията на Йейлския университет, който е приемал членове от едно ядро от около 25 семейства, принадлежащи на нареченото „либерален Източен Истаблишмънт“. В него влизат такива познати имена като Хариман, Рокфелер, Пейн, Дейвисън, Уитни, Лорд, Фелпс, Уодсуърт, Алън, Бънди, Адамс и Буш. Твърди се, че инициатите лежат голи в ковчег и мастурбират, докато разкриват пред членовете най-интимните детайли на сексуалните си подвизи. Повече за този орден по-нататък.

Орденът е внесен от Германия в Йейл през 1832 г. Възможно ли е „Череп и кости“ да е съвременното въплъщение на небезизвестните Баварски илюминати, които са оказвали и продължават да оказват такова трайно влияние и до днес?

„Напишете „илюминати“ (Illuminati) в някоя интернет търсачка и ще се окажете с невъзможен сбор от линкове, които са твърде многобройни и противоречиви, за да са полезни“ – отбелязва авторът Уилям Х. Макилхани, който след изследвания в Британския музей и в Инголщат, Германия, пише „учебник за начинаещи“ върху илюминатите за списанието The New American. „Търсенето в Ask.com дава 1,4 милиона резултата, докато същото в Google води до 12 милиона резултати, а в Yahoo! – 33 милиона! Малък процент от тях са истински исторически документи и надеждни изследвания от уважавани учени, а огромното мнозинство за съжаление са чудновата фантастика (или научнофантастична литература, или литература от типа мистерии/екшън/приключения), или погрешна информация и преднамерена дезинформация, преструващи се на факти и сериозна научва изследователска дейност.“

Е, какво точно е „илюминати“?

Много изследователи и интернет спецове продължават да разглеждат легендарните илюминати почти по същия начин като американския бизнесмен, финансов консултант и автор на „Богат татко, беден татко“ Робърт Кийосаки. Той описва илюминатите така:


илюминатите започват съществуването си като тайно общество под ръководството на йезуитски свещеници. По-късно съвет от петима мъже – по един за всеки от върховете на пентаграма, формира това, което е наречено „Древните и озарени пророци от Бавария“. Това са висши Луциферови франкмасони, напълно потопени в мистицизма и Източните ментални дисциплини, искащи да развият свръхмощта на ума. Техният предполагаем план и цел е световна доминация на техния господар, който е падналият Луцифер. Твърди се, че илюминатите са основната мотивираща сила, налагаща глобално управление, една-единствена световна религия и централизиран контрол над световните икономически системи. Организации като ООН, Международния валутен фонд, Световната банка и Международния наказателен съд се възприемат като пипала на илюминатите. илюминатите са ръководната сила зад промиването на мозъка на безмозъчните маси, крещящия контрол над психиката, манипулирането на убежденията, научното затъпяване на обществото, химическото отравяне на храната, водата и въздуха (глобално познати злини като алуминиеви соли [кемтрейлс], аспартам, натриев флуорид, меламин и т.н.); освен това илюминатите са разкрити като имащи тотален и пълен контрол над всички мейнстрийм медии на съвременния свят, цялата информация, всичката храна, всички пари, повечето от световните военни сили. Властовите инструменти на илюминатите са големите банки и манипулирането на всички пари и богатство на планетата. Илюминатите имат частен борд от елитни, припокриващи се делегати, които контролират основните банки на света. Те създават периодите на инфлация, рецесия, депресия и манипулират световните пазари, подкрепяйки определени лидери и сваляйки и подкопавайки други, за да постигнат своите крайни цели. Целта зад конспирацията на илюминатите е да се създават и след това да се управляват кризи, които в крайна сметка ще убедят масите, че глобализмът с неговия централизиран икономически контрол и единна световна религиозна етика са необходимото решение на световните неволи. Тази структура, обикновено известна като Нов световен ред, разбира се, ще се управлява от илюминатите. В Библията има много пророчества за края на времето, които се интерпретират от повечето като сочещи световно правителство, световна монетарна система и световна религия. Мнозина интерпретатори на библейски пророчества виждат този „Нов световен ред“ като контролиран от Антихриста, фалшив месия от последния ден. Всички вярващи в Христос обаче трябва да помнят това: Бог суверенно е позволил всички тези събития и те не са извън Неговия цялостен план. Бог държи юздите, а не илюминатите.


Наистина ли обаче всичко това е вярно?

Мнозина не вярват, че илюминатите са нещо повече от някакви интелектуалци от ХVІІІ век, които се забавляват със своето тайно общество. Скептиците като британския журналист Дейвид Аронович, автор на Voodoo Histories: The Role of the Conspiracy Theory in Shaping Modern History („Вуду истории: ролята на теорията на конспирацията в оформянето на съвременната история“), е писал, че такива вярвания в широкомащабен световен заговор са „формулирани от политически разгромените и са подети от социално разгромените“. С други думи, лузърите.

„Илюминатите са станали пробен камък за всеки псевдоисторически, налуден, десен, фундаменталистки луд от милицията, а терминът днес се използва като съкращение за различни типове антисемитски, расистки, хомофобен и всячески отвратителен фанатизъм, но това просто разкрива интелектуалната бедност на параноидното конспиративно движение“ – обявява авторът Джоел Леви в своя малък том от 2012 г. The Little Book of Secret Societies: 50 of the World’s Most Notorious Organizations and How to Join Them („Малка книжка за тайните общества: 50 от най-известните организации и как да се присъедините към тях“). Леви обаче може би се е доближил до истината, когато добавя: „В действителност Баварските илюминати са краткотрайна група без особени последици от практическа гледна точка, макар че идеите и целите им... може да са оказали съществено влияние върху следващи интелектуални и социални събития“. 

Скептичното общество на Нова Англия (NESS) също разглежда илюминатите просто като трескави сънища на конспиративно настроени реакционери. То заявява: „В параноидния ум илюминатите са успели в своите цели и сега са инфилтрирали всяко правителство и всеки аспект на обществото. Те са отговорни за всяко зло и за всяка несправедливост, които се случат някъде; фактът, че не могат да се открият абсолютно никакви доказателства за тяхното съществуване, служи само за да ги направи по-силни и по-плашещи. Те са демонът в килера и вероятно никога няма да изчезнат от параноидния фантазен свят на десните теоретици на конспирацията.“

Д-р Стивън Новела в статия за NESS обяснява, че теориите на конспирацията съществуват, защото „хората имат добре документирана склонност към разпознаване на модели. Ние търсим нашите модели като начин за осмисляне на сложния свят около нас. Понякога виждаме модели, които не съществуват. Освен това хората имат естествена и еволюционно адаптивна параноя.“

Той разкрива картите си като отдаден развенчател на конспирацията и признава, че „проучване от 1992 г. на New York Times [показва, че] 77% от американците се придържат към доказуемо погрешното убеждение, че убийството на Джон Ф. Кенеди е било резултат на конспирация“. Новела обяснява: „Убийството на Джон Ф. Кенеди има огромни последици; следователно то не може да е било дело на самотен луд. Трябва да е имало еднакво огромна причина – конспирация. По-елегантното гледище е, че ние просто живеем в смахнат свят и понякога стават разни неща.“

Новела не успява да посочи, че проучване на общественото мнение на „Галъп“ през 2003 г. показва, че 75% от респондентите продължават да вярват, че смъртта на Кенеди включва нещо повече от един самотник. Днес повечето хора признават наличието на конспирация в тази трагедия. Повечето членове на днешното американско общество никога дори не са чували за илюминатите освен чрез развлекателните медии и не биха могли да се интересуват по-малко. Онези, които са достатъчно грамотни, за да са чели за илюминатите, по принцип попадат в две отчетливи категории: първите са тези, които като д-р Новела се придържат към теория за историята като съвпадения. Те твърдят, че нищо не е планирано, лошите работи просто се случват и обикновено са резултат от лошо планиране, алчност или злоупотреба.

Човек, който вярва в съвпаденията, е историкът Мич Хоровиц – самоописал се като отдавнашен изследовател на езотеричната душевност и окултното, който в началото на 2016 г. пише за теоретиците на конспирацията. Той казва: „Вместо да гледат тежко дефектните политики, небрежното и репресивно управление, безсмислените и ужасни войни, и административната некомпетентност, те насочват погледа си към по-лесния отговор в съществуването на „скрита ръка“ – антицърковна, антимонархическа и транснационална по влияние. Привържениците на конспирацията нямат проблем да обвързват това становище с отдавнашни нагласи на антисемитизъм и ксенофобия.“

„... Нека бъда ясен: концентрацията на богатство и власт в днешния свят произтича от корумпирани политики и липса на отговорност и прозрачност, а не от кръвни линии на богатство, нелегални заговори или тайни клубове, а приказките за тях по необходимост водят до много тъмни места и нулев политически прогрес.“

Той заключава: „Не, Вирджиния, тайните общества не управляват света. Политиката на импровизираните ремонти и временните хитрини, както и апатията на гражданите са причината за днешните ни дилеми. Не е нужно да демаскираме мистериозни елити; имаме нужда от общественост, която изисква отговорност и разбира къде се крие истинският проблем.“

Аргументът на Хоровиц е легитимен, но при по-внимателно изследване на втората категория от запознатите с илюминатите – тези, които се придържат към идеята, че светът се контролира изкъсо от неколцина могъщи персонажа, – те не могат да се отхвърлят толкова лесно, когато човек отчете изследване от 2011 г. в Швейцария, което потвърждава най-лошите страхове на теоретиците на конспирацията.

Идеята, че малка група международни, но взаимосвързани лица може да контролира света на финансите и търговията, е потвърдена от учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Комбинирайки математика, използвана за моделиране на природните системи, с всеобхватни корпоративни данни, те проследяват собствеността на 43 хиляди транснационални корпорации. От база данни с 37 милиона компании и инвеститори швейцарският екип конструира модел на това кои компании контролират други чрез мрежи на акционерите, съчетани с оперативните приходи на всяка компания, за да очертаят структурата на икономическата власт.

В своя анализ на взаимоотношенията между тези транснационални корпорации те идентифицират относително малка група от компании – предимно банки – с безпрецедентен централизиран контрол над глобалната икономика.

Швейцарското изследване, публикувано в броя от 19 октомври 2011 г. на New Scientist, разкрива „ядро от 1318 компании със свързани собственици. Всяка от тези фирми има връзки с две или повече други компании и, средно, са свързани с 20. Нещо повече: макар че те представляват 20% от глобалните оперативни приходи, 1318-те компании като че ли заедно притежават чрез дяловете си в мнозинството от световните големи „сини чипове“ и производствени фирми – „реалната“ икономика, представляваща още 60% от глобалните приходи.“ 

Един от авторите на изследването – д-р Джеймс Б. Глатфелдер, заявява: „Когато екипът допълнително разплете мрежата на собствеността, установихме, че голяма част от нея може да се проследи до едно „свръхобразувание“ от 147 още по-тясно свързани компании – собствеността на всички тях принадлежи на други членове на „свръхобразуванието“, – което контролира 40% от общото богатство на мрежата. На практика по-малко от един процент от компаниите успяват да контролират 40% от цялата мрежа.“ Швейцарските изследователи ограничават изследването си само до корпорациите и не си поставят за цел да определят семейните, социалните и бизнес взаимоотношенията, както и връзките чрез тайни общества между собствениците и акционерите.

Глатфелдер добавя: „Реалността е толкова сложна, че трябва да се отдалечим от догмата – независимо дали тя е теории на конспирацията или свободен пазар. Нашият анализ е базиран на реалността.“

Историята обикновено подкрепя конспиративното гледище. Човек само трябва да погледне световните и националните събития, и да ги постави в исторически контекст, за да види издайническите знаци на конспирацията. Растящ брой хора днес разглеждат човешката история като дълга поредица от конспирации. През цялото време се случват и инциденти. Самолети и коли катастрофират, кораби потъват и жертви падат от стълби. Ако обаче дадено действие не може да се припише на инцидент или на Божи акт, тогава някой го е планирал. Това е конспирация. Президентът Франклин Д. Рузвелт веднъж отбелязва: „В политиката нищо не се случва случайно. Ако се случи, може да се обзаложите, че е било планирано така.“

И други световни фигури са се изказвали за конспирациите. През 1856 г. британският премиер Бенджамин Дизраели казва в Камарата на общините: „Безполезно е да се отрича, защото е невъзможно да се прикрие, че голяма част от Европа – цяла Италия и Франция, и голям част от [тогава фрагментираната] Германия, да не казвам нищо за други държави – е покрита от мрежа от тайни общества... И какви са техните цели? Те не се опитват да ги прикриват. Те не желаят конституционно държавно управление... те искат да променят собствеността на Земята, да прогонят настоящите собственици на материалните блага и да сложат край на църковните институти [църквите].“


Books
Подвързия Мека корица
Година 2018
Обем 496 стр.

Напиши ревю

Моля влезте или се регистрирайте за ревю
Свързани продукти