Автор: Стенли Крипнър
Жанр: Научно-популярна литература

ISBN: 978-654-2902-16-4
Формат в мм: 145x215
Подвързия: Мека
Година: 2012
Обем: 424 стр.
Наличност: Налично
20.00лв

Автор: Стенли Крипнър, Дейвид Файнстайн


12-седмичен курс за разбиране и трансформиране на личната ви митология.
 Откриване на ръководните истории от вашето минало - създаване на визия за бъдещето ви.


  „Митичната пътека” е силен антидот на съвременния живот, уловен в хватката на дезориентиращия свят. Красиво написана и илюстрирана, тази книга ще ви поведе на духовно извисено пътуване на себеоткриване. Чрез поредица от подробни упражнения – използвайки ритуал, сънища и въображение, – ще развиете уменията да се откъсвате от митологиите на детството и културата ви, като същевременно се учите да оказвате влияние върху личните модели, които някога са изглеждали отвъд вашия контрол.

Похвали за по-ранни издания на „Митичната пътека”:
„Свеж и интригуващ синтез на митологичната перспектива със съвременните психологически методи.” – Джоузеф Кембъл

„Митичната пътека” е една от малкото книги, които почитат и запалват искрата на силата и загадката на вътрешния живот. Това е вдъхновено произведение, което демонстрира как личната митология насочва действията и организира опита ни.” – д-р Анджелис Ериън

„Продължавайки и разширявайки работата на К. Г. Юнг и Джоузеф Кембъл, тази съществена книга изследва ролята на митологията в живота ни и релевантността ѝ за бъдещето на планетата.” – д-р Станислав Гроф

„Важна, пленителна и доставяща удоволствие книга, която добавя ново измерение към разбирането ни за човешкото поведение.” – д-р Ашли Монтагю

„Блестящо замислена и красиво написана, „Митичната пътека” открива нова сфера в личната и социалната трансформация. Насоките, осигурени в нея, са експертни и образцови. Те дават на читателя могъщи и просветляващи процедури...” – д-р Джийн Хюстън

„Майсторски наръчник за изследване на чудесата на вътрешния свят и задълбочаване на съзнанието ви за личните убеждения, които оформят преживяванията ви. Тази книга може да промени живота ви.” – д-р Франсис Вон

 

Съдържание

 


Признателност 8
Предговор на авторите към  третото издание на „Митичната пътека” 11
Въведение д-р Джийн Хюстън 15
Предговор към първото издание д-р Джун Сингър 19
Покана
Подновете мечтата, която ускорява духа ви
Покана. Подновете мечтата, която ускорява духа ви 22
Първи етап
Идентифициране на фундаменталния  митичен конфликт
Първа седмица. Във вашите митични дълбини 39
Втора седмица. Присъствието на вашето минало 57
Трета седмица. Осъзнаване кога ръководният мит вече не е съюзник 69
Втори етап
Разбиране на двете страни на конфликта
Четвърта седмица. Извеждане във фокус на корените на митичния конфликт 84
Пета седмица. Осъществяване на контакт с ресурсите за митично обновление 96
Трети етап
Представяне на нова митология
Шеста седмица. Преработване на митичния конфликт 108
Седма седмица. Формулиране на обединяваща митична визия 121
Четвърти етап
От визията към отдадеността
Осма седмица. Ангажиране с обновена митология 132
Девета седмица. Задълбочаване на вашата визия 142
Пети етап
Живот съобразно новата митология
Десета седмица. Вплитане на подновената митология  във вътрешния ви живот 154
Единадесета седмица. Превеждане на новата ви митология
във всекидневния живот 169
Дванадесета седмица. Вашата развиваща се митология 182
Наръчник за поддръжка 1. Задълбочаване на вашия опит 200
Наръчник за поддръжка 2. Работа с вашите сънища 205
Наръчник за поддръжка 3. Ако програмата наруши спокойствието ви 211
Наръчник за поддръжка 4. Въвеждане на енергийната психология
в митичната трансформация 215
Литература 220
Индекс 226

 


ВЪВЕДЕНИЕ
Д-Р ДЖИЙН ХЮСТЪН

 


 Преди няколко години се оказах седнала на земята в село в Индия, гледайки телевизионна драматизация на Рамаяна. Единственият телевизор в селото беше източник на голяма гордост и всички селяни бяха дошли от полето и от домовете си, за да бъдат вдъхновени и да се забавляват от седмичното едночасово предаване, в което многото епизоди от този ключов мит за хиндуисткия свят така славно се възпроизвеждаха. Историята разказва за принц Рама (въплъщение на бог Вишну) и благородната му съпруга, принцеса Сита (човешкото въплъщение на богинята Лакшми) и как те са предадени и изгонени да живеят в гората в продължение на четиринадесет години. Въпреки това те са много щастливи, защото Рама е благороден, красив и изпълнен с доблест, а Сита е добродетелна, красива и напълно подчинена на съпруга си. С други думи, те са архаичният идеал на съвършената брачна двойка. За съжаление идилията им в гората е брутално прекъсната, когато Сита е отвлечена от многоглавия, многорък демон Равана, който веднага я занася в царството си Шри Ланка. На сцената излиза свещената маймуна Хануман, която с армията си от маймуни и мечки, заедно с Рама в крайна сметка успява да надвие Равана и внушителните му войски от демони, за да спаси Сита. Рама си я взема обратно, но само след като се убеждава в нейната добродетел и във факта, че тя нито веднъж не е „седнала в скута на демона”.
 Няма и минута в хиндуисткия свят, когато тази история да не се разиграва, пее, изпълнява с кукли, в театър на сенките от Бали или на сцена или екран. Това е ключов мит на индуската психика. Този телевизионен сериал беше разточително представление, изпълнено с зрелищни ефекти, екзотични костюми, възбуждаща музика и танци и актьорско майсторство, подходящо за ролите на боговете. Селяните бяха също толкова очаровани като мен, защото това бе религия, нравственост и изключително добър мюзикъл в едно. Нещо повече: те бяха обединени в знанието, че по цяла Индия в този момент стотици милиони хора гледат сериала със същото очарование. Внезапно възрастна високоинтелигентната дама, която беше собственичка на телевизора и седеше до мен на земята, се обърна към мен и каза на пеещ английски:
– О, аз не харесвам Сита!
– Моля? – попитах. Това за мен беше все едно някоя баба от Сицилия да каже, че не харесва Мадоната.
 – Не, наистина не харесвам Сита. Тя е твърде слаба, твърде пасивна. Ние, жените в Индия, сме много по-силни. Тя трябваше да има нещо общо със собственото си спасение, а не просто да седи и да стене, надявайки се, че Рама ще дойде. Трябва да променим тази история.
 – Историята обаче е поне на три хиляди години! – протестирах аз.
 – Още по-основателна причина защо трябва да я променим. Да направим Сита по-силна. Нека тя сама взема своите решения. Знаете ли, името ми е Сита, а това на съпруга ми – Рама. Много често срещани имена в Индия. Той е мързелив лентяй. Ако някой демон го похити, ще трябва аз да ходя и да го спасявам.
 Тя се обърна и преведе току-що казаното на другите, които седяха наоколо. Всички се засмяха и се съгласиха, особено жените. Тогава селяните започнаха да обсъждат как би изглеждала алтернативната история, особено такава, в която Сита играе много по-голяма роля. Това беше мечтата на ревизиониста: да седя и да слушам хора, чийто живот не се е променил особено през последните няколко хиляди години, активно да преосмислят първичната си история. Все едно седях в малък град в южната част на Мисисипи, слушайки християнски фундаменталисти да пренаписват Библията. Изумена и вдъхновена, почувствах, че в това село преживявам началния етап на преизобретяването на мита, на промяната на историята. Без значение, че тази първична приказка бе от древна по-древна, от многоуважавана по-многоуважавана, тя принадлежеше на остаряло възприятие за жените и тяхното взаимоотношение с мъжете и обществото и трябваше да се промени или да си иде.
 Фактът е, че всички трябва да променим историята не просто в Индия, а навсякъде по света. Моделите на хилядолетията са ни подготвили за друг свят, друго време и преди всичко друга история. Същевременно експоненциалната промяна, различна от всичко, известно от човешката история или предистория, е объркала ценностите, изкоренила е традициите ни и ни е оставила в лабиринт без посока. Факторите, уникални за човешкото преживяване, са навсякъде около нас – неизбежното разгръщане към планетарна цивилизация, възходът на жените до пълно партньорство с мъжете, всекидневните революции в технологията, медиите, които стават матрица на културата, и революцията в разбирането на човешките и социалните способности. Времето става все по-духовно , след като старата история остарява все повече. Тя не може да адресира множествеността на опита и комплексността на живота, непознат на нашите прародители, нито пък може да изцели многото рани, които идват с преситеността от преживявания и съпътстващия ги хаос. Толкова сме изпълнени с дупки, че може би сме стъпили на пътя да станем свещени .
 Тъй като новата история, новата митология, все още не си е на мястото, от нас – поотделно и заедно – зависи да осъществим работата по замислянето ѝ. Може ли обаче човек наистина да промени или дори да измисли мит? Спуснете се под повърхността на съзнанието на практически всеки човек навсякъде и ще откриете хранилища на въображаем свят – изобилстващия терен на мита и архетипа: свети мъже и мъдри жени, летящи коне, говорещи жаби, свещени пространства, смърт и възкресение, пътешествия на герои и героини с хиляди лица. След като съм сондирала в дълбочина психиката на много хора по света, знам, че това е така.
 В крайна сметка митовете съдържат по-голямата история, която никога не е била, но винаги се случва. Техните води текат по-дълбоко от убедителните приказки, разказвани около древните лагерни огньове, за да обяснят сезоните, метеорологичното време и огромните конфликти, откривани в човешките общества и в човешката душа. Митът наистина изпълнява функцията на обяснение, но е и метод на откриване, тъй като той е кодираната ДНК на човешката психика. Той е веществото на развиващия се Аз, който събужда съзнанието и културата според потребностите на времето и мястото. Митът е обещанието за нашето ставане.
 Когато се заемем да работим съзнателно с големите стари митове, пред нас се открива богат и разнообразен свят на опита. Можем да пътуваме с Одисей, да преживеем страстната игра на Изида и Озирис, да се скитаме с Парцифал в търсене на Граала и да умрем и да се преродим с Исус. В рамките на изговорения или ритуално изигран мит можем да позволим на живота си да бъде по-голям, а личните подробности от местното ни съществуване откриват усилване и изясняване в личните универсалии на по-голямата история и по-големите герои, съдържащи се в мита. Онези от нас, които работят с мита, например авторите на тази книга и аз самата, откриваме, че нашите клиенти и студенти – след като са навлезли в царството на древните истории и техните персонажи – като че ли наследяват хранилище на опита, което осветлява и усилва собствените им преживявания. Те скоро откриват, че самите те също са ценни герои в драмата на световната душа, избутвайки границите на собствената си локална история и натрупвайки смелост да бъдат и да правят много повече.
 Е, как можем да променим модели, които са толкова дълбоко вплетени в структурата на нашата психика? Допреди няколко десетилетия се съмнявах, че човек може да направи повече от промяната на няколко детайла. Днес обаче, във време на преход на цялата система, когато всичко се деконструира и реконструира, и митът изисква своето спасение. Това е кризата и възможността, в чието навигиране ни помагат авторите на тази книга. Те са се заели с най-критичната задача, с която човек може да се захване в зората на хилядолетието – как да подходим към промяната на доминиращите митове, като насочваме хората към области на психиката, в които те имат властта да променят собствената си същностна история. Те стъпват на предпоставката, че по целия свят психиката сега се появява по-голяма, отколкото е била някога. Преживяваме жътвата на всички световни култури, системи от убеждения, начини на познаване, виждане, правене, съществуване. Това, което се е съдържало в „безсъзнателното” в продължение на стотици хиляди години, се е събудило и се кани да се захване за работа. Това, което е било част от колективното, например общият мит или архетипът, сега открива нови реки от уникални истории, течащи от страстната игра на индивидуалния живот.
 Това не означава отхвърляне на традиционните митове, а по-скоро, че сега, след като остарелите карти на традицията вече не съответстват на територията, трябва да живеем живота си с митичната вибрация на онези, които са населявали древните истории. Ние сме наставлявани и информирани от древните митове, но сме и в открит момент, във време на скок, когато митът се пре-създава от материята на личното преживяване. За развитието на психиката това е също толкова монументално, колкото и когато хората са престанали да зависят от криволиченията на лова и са се заселили на едно място, разчитайки на земеделието и цивилизацията. След като придобиваме способността да откриваме личните си митологии, от нас започва да се изисква да се сблъскаме с тях. Правейки това, добавяме собствената си задълбочаваща се история към онази нововъзникваща Нова история, а заедно с нея и новата планетарна цивилизация.
 Това, което се предлага в тази книга, по същество е технология на свещеното, висша художествена форма, както и някогашна и бъдеща наука. Тя открива теорията и практиката си в ученията на школите на мистерията на древните, в шаманското обучение и инициация, както и в съвременните лаборатории за изследване на съзнанието и авангарда на психотерапията. Оптичните влакна, интерактивната телевизия, глобалните компютърни мрежи и другите информационни супермагистрали ни дават достъп до световния ум, но авторите принадлежат на малка група от учени-художници, които ни осигуряват висшите пътища към световната душа.
 В моя Майчин/Бащин дом има много къщи. Може и да е така, но част от нашата работа е да помогнем за осигуряването на мебелите и организирането на домакинството в стаите на къщи, които досега са били относително необитаеми от съзнателната ни психика. Като майстори на географията на бягството навътре, Дейвид Файнстайн и Стенли Крипнър ви водят в най-пълната развитийна програма за откриване на уникални лични светове и чудеса, които се крият в нас. За тази цел те ни осигуряват ансамбъл от авангардни методи, за да пътуваме и да се обучаваме във вътрешното пространство. Сред тях са ръководените представи, инкубацията на сънища, работата с Вътрешния шаман и дори пренаписването на вашата история чрез емоционално корективните блянове. Ще бъдете заведени на пътешествия назад и напред във времето, така че да можете да изцелите стари рани и да трансформирате пречките във възможности. Нови сили стават достъпни за вас, когато се научите да преформулирате историята си като приказка, откривайки с тялото си метафорите за конфликт и помиряване, откриване на силови обекти, лични щитове и вътрешни съюзници. Припомняйки и свързвайки ви непрекъснато с митовете на миналите поколения, вие сте блестящо водени, за да станете пионери на неоткрития континент на митовете на бъдещето.
 Тъй като културата навсякъде се пре-сътворява наново, нищо не е по-необходимо от прераждането на Аза. Тази книга има за цел да направи пробив в душите ни, да отключи съкровищата на психиката ни и чрез божествения акт на ремитологизирането да освободи целта, плана и възможностите на живота ни. Ние порастваме отново до величието и заемаме мястото си до Перцефал и Пенелопа, до Жената на белия бивол и Жената от езерото, до Кецакоатъл и Бриджит и г-н Спок. Името на този нов герой от мита е Вие. Името на мита е Вашата история – преформулирана в светлината на развитието, идващо от този процес и замислена наново за обновяването на Аза и историята.
 „Слава Богу, нашето време е сега – казва поетът Кристофър Фрай, – когато грешното и несправедливото ни посреща отвсякъде. Никога няма да ни напусне, докато не направим най-дългата крачка на душата, предприемана някога от човека.” Тази крачка на душата трябва да ни пренесе през всяка сянка към открита възможност във време, когато всичко съвсем буквално чака да бъде сграбчено. Не можем да си позволим по-малко. Психиката, както и времето изискват своето величие. Това приключение в личната митология е един много важен, много оригинален и вдъхновяващ път към величието, или би трябвало да кажа отговорното водене на живота, който ни е даден.
 Времената се менят. В онова село в Индия, след като красивият епизод от Рамаяна свърши, следващата програма, гледана от цяла Индия, беше сапунената опера с няколко сезона „Династия”, излъчвана в най-гледаното време! Докато гледах колебливото появяване и изчезване на героите, не знаех къде да скрия глава. Домакинята видя притеснението ми от сравнително ниското ниво на американската телевизионна програма и потупвайки ме по ръката, каза: „О, сестро, не се притеснявай! Не виждаш ли? Това е същата история.”
 – Как може да казваш това?
 – О да, наистина – продължи тя, клатейки глава. – Това е същата история. Има добър мъж. Има лош мъж. Има добра жена. И лоша жена. Красива къща, красиви дрехи, хора, които летят по въздуха. Пред теб е борбата на доброто със злото. Наистина, това е същата история!
 Така митовете и метафорите се преработват, препроектирайки човешката тъкан и всичките ни начини на виждане. Привилегия и особено предизвикателство на авторите на тази забележителна книга е да наблюдават и да подпомагат раждането на новата история чрез пробуждане на живото съдържание на живота на тези, които четат тези страници.
 Това са времената. Ние сме хората.

Books
Подвързия Мека
Година 2012
Обем 424 стр.

Напиши ревю

Моля влезте или се регистрирайте за ревю