Автор: Джим Марс
Жанр: Конспиративни теории и политика

ISBN: 978-954-2902-05-8
Формат в мм: 165x235
Подвързия: Мека
Година: 2011
Обем: 234 стр.
Наличност: Налично
17.00лв

Това, което не знаете, МОЖЕ да ви навреди.

Може да сте най-интелигентният човек на света, но ако боравите с невярна или непълна информация, е изключено да стигнете до истинно и правилно заключение по който и да било въпрос.

 


Освен това човек е като в небрано лозе, когато в дадена ситуация се изправи пред нова и непозната информация. Затова ви се иска да знаете колкото се може повече по широк набор от теми. А в Дигиталната епоха по интернет вървят най-интригуващите теми.

Май казвате, че искате да узнаете всичко за мистериите и конспирациите, за които чувате, обаче не ви се ще цял живот да се ровите из прашолясали книги или часове наред да сърфирате в мрежата?

Ето я книгата за вас.

 

AboveTopSecret.com е един от най-посещаваните сайтове за хората, които се интересуват от теми в алтернативни области на познанието като конспирации, НЛО, тайни общества, политически скандали, Новият световен ред, възходът на тероризма, химическите следи в небето над нас, невъобразимата мощ на частна институция като Федералния резерв, мистерията около 2012 година, бъдещето на човечеството и т. н.

„Никой от съвременните автори не е по-подготвен да обобщи уникалния поток на съзнанието, леещ се от сайта, от Джим Марс. Той е превъзходен писател, брилянтен теоретик на конспирациите и най-важното: убедено вярва, че съединението прави силата. Джим подбра няколко теми, които съставляват част от най-зашеметяващите и стимулиращи въображението въпроси, засегнати в сайта. Няма значение какви съзаклятия ви интересуват, в тази книга ще намерите нещичко за себе си. А ако сега не вярвате, че сте теоретик на конспирациите, не сте честен със себе си. В края на краищата сте си избрали книга със заглавието „Повече от строго секретно – разкриване на загадките на дигиталната епоха””.

Печелилият награди журналист  и независим разследващ журналист ДЖИМ МАРС е автор на бестселърите на New York Times „Господство и потайност“, „Възходът на Четвъртия райх”, Alien Agenda („Плановете на извънземните“) и Crossfire („Кръстосан огън“), който е основа на филма на Оливър Стоун „Джон Ф. Кенеди“. Живее в Тексас.

 

www.jimmarrs.com

 

Теоретик по конспирациите:

Човек, който постулира върху идеята, че много важни геополитически събития или пък икономически и социални тенденции са резултат на тайни заговори, като цяло неизвестни за широката общественост.

 

ПРЕДГОВОР

 

Последното столетие видя възхода на „теоретика по конспирациите”, субкултура от хора със сходна настройка на мислене, която се тревожеше, че множество събития от историята и съвременността не са причинени „от това, в което ни убеждават” чрез популярните медии или пък в учебниците по история. Често подминавани като „онези, смахнатите на тема конспирации”, тези хора пламенно се тревожат за обществото, дълбоко обичат родината си и са движени от силно чувство за етичност и справедливост.

Преломният момент, в който човек може да се вдъхнови за задаването на въпроси, които лека-полека ще го превърнат в теоретик по конспирациите, са многообразни като съзаклятията, за които се предлагат теории. Някои са се взирали още във времето преди Първата световна война и са забелязали странности около покушението над ексхерцог Фердинанд. Мнозина се съмняват в официалната версия за събитията от Розуел през 1947 г. и произтичащия оттам широк спектър от въпроси има ли „чадър” върху НЛО. Възходът на Федералния резерв и съвременните проблеми на икономиката стимулират непрекъснатото пораждане на въпроси, свързани с финансовите заговори. Всъщност ако някога сте гледали вечерните новини и сте си казали „това не може да е истина”, сте направили първата си несигурна крачка в света на конспиративните теории.

Вече години наред теоретиците принадлежаха към една ненатрапчива субкултура, която четеше ограничен подбор от заглавия на малки издателства в тъмните ъгли на книжарниците, търсеше трудни за набавяне независими вестници и видеокасети с лошо качество, които се поръчваха по пощата. Въпреки сравнително стабилните категории – привържениците на съществуването на НЛО и тези, които вярваха в заговора зад убийството на Джон Кенеди – беше трудно да се прецени колко в действителност сме „ние”. После всичко се промени с появата на интернет.

Възходът на мрежата и повсеместния достъп до нея палнаха искрата на бурна обществена експлозия, която освети нашия теоретик от тъмното ъгълче на книжарницата и го постави начело на популярната култура. Ни повече, ни по-малко, интернет доведе до Ренесанс на теорията на конспирацията. Безплатното включване и лесният достъп до блоговете вдъхнови значителна част от „блогосферата” да се занимава с тази тематика. За добро или за лошо, милиони страници разглеждат стотици вариации на хиляди конспиративни теории. Някои са превъзходни примери за изпипани проучвания, други майсторски градят предположения и спекулации, а мнозинството представляват продукт на нечие развинтено въображение. Но в случая истинността или точността на тези милиони разсъждения не са важни: обемът им красноречиво сочи огромния брой хора, които търсят отговори на провокативни въпроси.

Еволюцията на интернет породи още един културен феномен, чиито корени са неразривна част от дълбоката същност на тази медия. Макар че нейната технологична основа е била създадена по разпореждане на военните, потребителите на интернет насочиха еволюцията му към етиката на споделянето, на сътрудничеството. Въпреки милиардите долари, инвестирани в електронна търговия и реклами, същността на тази медия си остава идеологията на споделянето, изповядвана от потребителите. Всеки важен напредък в комуникацията по интернет – от хиперлинковете до Фейсбук – се корени в нуждата на милиони души да обменят информация. Никъде подтикът да се учиш и да научаваш чрез обмен на мисли не изпъква по-ясно, отколкото в зараждането на онлайн-общностите, посветени на конспиративни теории.

AboveTopSecret.com започна през 1997 г. като хоби на един любознателен тийнейджър: Саймън Грей от Суиндън, Англия. С течение на годините исканията на потребителите доведоха до създаването на дискусионен форум, за да могат съмишлениците-теоретици да размишляват върху наученото. През 2003 г. напливът стана толкова голям, че сайтът надрасна скромното си начало като хоби и му се наложи да надрасне скромния си хардуер. През следващите четири години популярността му растеше с темпове, които изискваха допълнителни инвестиции в технология средно на всеки девет месеца. Той се превърна във феномен със съдържание от над 1.8 милиона страници и почти два милиона посещения месечно: най-големият и най-популярен уебсайт за конспиративни теории.

Неговите редови потребители с нетърпение ще ви кажат, че такъв успех не е изненада. Сърцето и душата на нашия уебсайт се крие в неговата вдъхновена, социално заангажирана общност. Дискусиите, форумите и блоговете заслужено са си спечелили славата на безплатно забавление за инфантилни типове, които публикуват там съмнителна информация, лични нападки и обиди. Преди пет години потребителите на AboveTopSecret.com решиха, че няма да търпят подобно нещо на своя сайт. Беше възприето мотото „Срещу невежеството” като зов, който освен че обобщава необходимостта да се държим възпитано, изразява недвусмисленото желание да разберем истината по отношение на трудни въпроси. На уникалната вежливост, царяща в сайта, се дължи главоломният му успех. Участниците могат да се съсредоточат върху важни теми и провокативни въпроси с пълната увереност, че събеседниците им са водени от желанието да помогнат и да научат нещо ново.

Вежливата атмосфера привлече скромен брой от интелигентни хора, задаващи важни въпроси, ала истинската магия на AboveTopSecret.com е в това, че той действително се оформя от крайния потребител. Пълният редакторски контрол е в ръцете на „мъдростта на тълпите”. Ежедневно участниците категоризират по приоритет над 1200 нови теми. Доставчикът и управителят не са в състояние да въздействат върху редакторските решения или да цензурират страниците на сайта (освен чат-пат да заличават някои по-неприлични думи и образи). Резултатът е непрекъснато движение в екосистемата на съдържанието, в потока на съзнанието, образуван от сътрудничеството на огромен брой интелигентни хора, които преди всичко искат разумни и обосновани отговори.

Никой от съвременните автори не е по-подготвен да обобщи уникалния поток на съзнанието, леещ се от сайта, от Джим Марс. Той е превъзходен писател, брилянтен теоретик на конспирациите и най-важното: убедено вярва, че съединението прави силата. Джим подбра няколко теми, които съставляват част от най-зашеметяващите и стимулиращи въображението въпроси, засегнати в сайта. Няма значение какви съзаклятия ви интересуват, в тази книга ще намерите нещичко за себе си. А ако сега не вярвате, че сте теоретик на конспирациите, не сте честен със себе си. В края на краищата сте си избрали книга със заглавието „Над строго секретно – загадките на дигиталната епоха” и сте прочели целия предговор.

Джим, оставям нашия читател в кадърните ти ръце.

 

Приятно четене,

 

Бил Ървайн,

изпълнителен директор на The Abover Network, фирмата собственик на AboveTopSecret.com

 

ВЪВЕДЕНИЕ

 

Това, което не знаете, МОЖЕ да ви навреди.

Може да сте най-интелигентният човек на света, но боравите ли с невярна или непълна информация, е изключено да стигнете до истинно и правилно заключение по който и да било въпрос.

Освен това човек е като в небрано лозе, когато в дадена ситуация се изправи пред нова и непозната информация. Затова ви се иска да знаете колкото се може повече по широк набор от теми. А в Дигиталната епоха по интернет вървят най-интригуващите теми.

Май казвате, че искате да узнаете всичко за мистериите и конспирациите, за които чувате, обаче не ви се ще цял живот да се ровите из прашолясали книги или часове наред да сърфирате в мрежата?

Ето я книгата за вас.

Между красивите корици, за които трябва да благодарите на художника и издателството, ще откриете отговори – или поне ще проумеете въпросите – свързани с откачени теми като „От бъдещето ли идва Джон Тайтър” и „Кой паркира Луната”.

Някои раздели са посветени на мистериите, които биха могли да се дължат на наука, за която още нямаме съзнание. В примитивното минало подобни неща щяха да бъдат наречени магия. Днес по-вероятно ще ги нарекат „извънземни”.

Част от разгледаните въпроси се занимават с конспирациите, термин, пренебрегван от масмедиите под контрола на гигантски корпорации. Но тъй като атаките на 11 септември 2001 г. очевидно бяха резултат на конспирация, терминът донякъде беше реабилитиран. Още важи мотото ми: „Ако не е божие дело, значи е конспирация”. Вярно, случват се инциденти. Коли катастрофират, кораби потъват, самолети се разбиват. Но ако дадено събитие не е инцидент и в него е участвало повече от едно лице, то по речниковата дефиниция сме изправени пред конспирация.

Конспирациите не са непременно лошо нещо. Ако организирате парти-изненада по случай рождения ден на ваш приятел, ето ви една конспирация. Обаче ако разни хора се наговорят да престъпят закона или да навредят някому, това никак не е добре.

Интернет се пръска по шевовете от мистерии и конспирации. Мрежата може да се оприличи на парадокс: положителната страна е, че мало и голямо има достъп до това съвременно явление. Отрицателната страна също е, че мало и голямо има достъп до него. Проблемът е в отсяването на зърното от плявата, в разграничаването на полезната информация от зловредната.

Как да разкрием каква истина се таи зад дадено съзаклятие? Вземете си поука от великите детективи и журналисти на миналото.

Не се задоволявайте с повърхностни и готови обяснения. Задълбайте навътре, отвъд очевидните доказателства – които може да са изфабрикувани или подхвърлени – и потърсете факти, които не бият на око. Не се подвеждайте по гръмките заглавия, а се поинтересувайте от случайно подхвърлените детайли във вестникарската история.

Вглеждайте се в източника на данните. Ако прочетете статия колко е безопасна ядрената енергия и ако забележите, че тя се базира на информация, получена от Атомния форум, индустриална организация, насърчаваща употребата на ядрената енергия в търговията, ще сте наясно, че има и второ мнение по въпроса.

Проучвайте всички аспекти на даден проблем. Не допускайте пристрастни политици или насадена система от убеждения да влияе върху това, което четете и чувате. Отидете на www.AboveTopSecret.com, потърсете нашите алтернативни публикации и се разтърсете из антикварните книжарници за информация, която някак ви е убягнала. И щателно проверявайте всички източници! Да речем, в примера с покушението на Джон Кенеди, вярвате ли че Кенеди е бил застрелян във врата, както твърди политически мотивираната комисия, или пък вярвате на официалния доклад от аутопсията и на докторите (подкрепени от дупката в сакото и ризата на президента), според които той е бил улучен в гърба, под лопатката? Вярвате ли на официалното становище на държавата по случая Розуел, което е било изменяно четири пъти, или пък сте склонни да се доверите на няколкостотин души, твърдящи съвсем друго нещо? Най-големите тънкости се крият в най-малките подробности.

Не вярвайте на анкети и статистики: неведнъж е било доказвано, че те могат да се манипулират чрез подвеждащи въпроси и игра с аритметиката. Знаехте ли например, че 82,4 % от всички статистики са стъкмени както дойде? Разбирате ли за какво говоря?

Не възлагайте доверие на медийни персонажи. Във Великобритания правилно са схванали това и вместо „водещи на новините” телевизионните говорители се наричат „презентиращи”, както е по-подходящо. Повечето „водещи” са добри хора, но хайде да си го признаем: те просто четат от аутокюто. Просто нямат времето и желанието да проверят всички репортажи, с които ежедневно си имат работа. В допълнение те рядко имат самочувствието или уменията да преценяват истинността на всяка новина. В крайна сметка грехът на търговски контролираните масмедии е неангажираността, а не ангажираността.

 

Най-важно е да започнете да мислите самостоятелно, вместо да се доверявате на съобщенията и лицата в медиите. Не че всяка стара идея в главата ви е продукт на конвенционално мислене. Дейви Крокет е казал: „Първо се уверете, че сте прави, чак след това действайте”. Народът е казал: „Казана дума, хвърлен камък”. Ключът е да сте сигурни за какво точно говорите. Само защото сте научили нещо в училище или от родителите си, не означава, че разполагате с правилна информация.

Когато се захванете с щекотлив проблем, започнете с фундаменталните въпроси, които някога се преподаваха на начинаещите студенти по журналистика: кой, какво, кога, къде и защо.

Въоръжени с тази база и, да се надяваме, с дедуктивно мислене, сте готови да навлезете в света на загадките и конспирациите.

Макар че за част от представените тук конспирации доказателствата явно са противоречиви, немалко са подкрепени от впечатляващо количество документация. Внимателно се запознайте с материала. „Не вярвам!” не е убедителен аргумент.

Изложените в книгата случаи бяха подбрани заради интереса, проявяван към тях от два милиона посетители на сайта, който през 2007 г. отпразнува десетгодишнина. Те са с уклон към конспиративното, защото масмедиите са с уклон всичко да е просто лесно смилаемо. Ако искате „другата гледна точка”, просто гледайте телевизия. От малкия екран ще ви уверят, че тези теми са въздух под налягане. Те не искат да видите човечето зад зелената завеса.

Светът на съвременна Америка силно напомня на онзи, изобразен в трилогията „Матрицата”. Днес вместо да са физически закрепени към машина, която да управлява програма за виртуална реалност в мозъка им, хората са затворени в електромагнитната матрица, изплетена от корпоративно контролирано радио и телевизия. Задълбочено проучване би показало, че почти всичко, което четете, виждате или чувате, е контролирано от шест мултинационални корпорации. Това е огромно съсредоточаване на власт.

Макар че (все още) не е в състояние да ви казва как да мислите, тази матрица определено ви казва какво да мислите и как да подхождате и към новините, и към световните събития. Тя диктува парада и определено ви представя само една гледна точка.

Не е лесно да се откъснем от електронните медии, които ни контролират, откакто сме се родили. Но все пак ни е по силите.

Отречете невежеството. Изтръгнете се от медийната матрица. Мислете самостоятелно. Не се доверявайте сляпо на разни нашумели имена.

Следващите мистерии и конспирации са добра отправна точка.

Джим Марс, октомври 2008

Books
Подвързия Мека
Година 2011
Обем 234 стр.

Напиши ревю

Моля влезте или се регистрирайте за ревю