Автор: Василий Веденеев
Жанр: Исторически гледни точки

ISBN: 9549994538
Формат в мм: 170x250
Подвързия: Мека
Година: 2006
Обем: 510 стр.
Наличност: Изчерпан тираж
25.00лв

За дванадесетгодишното си кратко съществуване Третият райх се превърна в един от най-интересните и значими обществени феномени в историята на човечеството. Уникалността на тази книга се състои в това, че авторът използва голям брой разсекретени архивни документи, материали на западния печат и собствени разследвания. Увлекателно се разказва за зловещите тайни на "черния орден" СС, за тайните на невидимата война между разузнавателни и контраразузнавателни служби, за кървавата и цинична борба за власт в Третия райх, както и за уникалните научни открития и технологични пробиви на германските учени, които буквално откриват директен път към науката на XXI век и науката на бъдещето.


Всъщност, какви тайни са грижливо укривани след военния крах на Третия райх? Евентуални контакти с извънземни, издирванията на Светия Граал и Шамбала, ожесточените битки между черни и бели магове, прецизно планирани и удивително дръзко проведени диверсионни акции и разузнавателни операции, безследно изчезнали несметни съкровища, заграбени от различни страни в Европа и Африка, тайни спогодби на дипломати, загадъчни изчезвания и внезапни появи на нацистките тартори десетилетия след разгрома на хитлеризма, както и много други неща - всичко това са малка част от тайните на Третия райх.
Василий Веденеев е един от най-известните изследователи на Третия райх. Неговите книги са уникално съчетание от достоверни исторически факти и изключително забавен и интересен стил на писане.

 

ТАЙНИЯТ ЗНАК НА ПОСЛЕДНАТА РУСКА ИМПЕРАТРИЦА

 На 25 юли 1918 година войските на Върховния управител на Русия адмирал Александър Василиевич Колчак* освобождават от червените неофициалната столица на Урал град Екатеринбург. Те закъсняват съвсем малко – царското семейство, буквално предната нощ, е разстреляно в мазето на Ипатиевата къща. На 30 юли започва следствено дело за убийството на императорското семейство. Следовател е Николай Соколов.

 --------------

 * Известен участник в белогвардейското движение, адмирал, смело сражавал се в Руско–японската война през 1905 година. По време на гражданската война е обявен за Върховен управител на Сибир и Далечния изток. Не успява да се справи с недоволството на населението, след което е заловен от болшевиките и тайно разстрелян. – Бел. на прев.

 --------------

 По време на прецизния оглед на дома, който става последно пристанище на фамилията Романови, на стената в една от стаите е открита рисунка – свастика и напълно неразбираем надпис. Никой не успява да го прочете и затова неизвестните думи са сметнати за кабалистично заклинание. Нека подчертаем – загадъчния надпис не е разшифрован и до днес! А сградата с печална и зловеща слава твърде внезапно беше съборена през последната четвърт на ХХ век.

 Соколов успява да установи, че рисунката и надписът са оставени от ръката на последната руска императрица и веднага заповядва:

 – Фотографирайте това и поставете снимките в папката с делото!

 Заповедта е изпълнена. А впоследствие възниква или недоразумение, или се появява още една загадка – като че ли в мазето, където е извършена екзекуцията, намират още един тайнствен кабалистичен надпис, който също е съвестно фотографиран. Дали все пак има само един надпис, който е в стаята, а не в мазето? Нима императрицата би успяла да напише нещо под насочените към нея чекистки револвери “Наган” и пистолети “Маузер”, готови да изстрелят горещо олово? Въпреки това, редица исторически източници настоятелно твърдят, че е имало надпис и в мазето! Днес вече е трудно да се провери – къщата е унищожена, а в делото за убийството на царското семейство присъстват множество различни версии и исторически наслоявания. Но в рамките на тази книга е важен единствено фактът, че е съществувало изображение на свастика и кабалистично изречение, снимани по нареждане на Соколов. Струва си също така да си припомним, че по произход последната руска императрица е германка...

 Николай Соколов, без съмнение, е педантичен и много сериозен човек, професионалист от висока класа. Не бива да го обвиняваме, че не разкрива всички тайни и не открива невидимите лостове, които движат събитията – следователят също остава роб и неволен заложник на твърде много могъщи сили и непреодолими обстоятелства.

 Въпреки това Соколов разбира, че свастиката е санскритското наименование на символ, който е тясно свързан с култа към слънцето при множество древни народи, а освен това активно е използван в Германия като антисемитска емблема от около 1910 година. В хода на разследването Соколов установява извънредно близките приятелски отношения на светия “старец” Григорий Распутин, който е имал огромно влияние върху руската царица, с известния тибетски доктор Бадмаев, много популярна личност в светските кръгове на Санкт Петербург преди революцията. Бадмаев на времето уж помога на Распутин да се излекува от импотентност, с което завоюва пълното му доверие. Най-вероятно тази версия, прекалено елементарна и достъпна, е измислена за обществена консумация нарочно, за да прикрие истинските причинно–следствени връзки на тези отношения. Григорий Ефимович Распутин* не е примитивен мужик и е съвършено различен човек от образа, който много години охотно и старателно е изобразяван в “социалистическата литература” и дори от холивудската кинематография. Распутин е адепт и пророк на тайни руски общества, които се стремят към задкулисна и невидима политическа власт чрез пълно подчиняване на официалните институции.

 --------------

 * Григорий Ефимович Распутин (1871–1919) – руски религиозен фанатик, както го определя Оксфордският речник на световната история на ХХ век. Сибирски селянин, мистик, силно въздействаща и обаятелна личност, който притежава хипнотични способности. През 1903 година пристига в Петербург и се запознава с царското семейство, върху което скоро започва да оказва силно влияние, особено върху  императрицата, понеже помага да се облекчат страданията на болния от хемофилия престолонаследник. Когато през 1915 година императорът отива да командва армията си на фронта, Распутин и императрицата фактически управляват държавата. Смята се, че заради тях Николай ІІ не успява да реагира навреме на надигащата се вълна от недоволство, която прераства в революция. Распутин е убит от група благородници начело с княз Юсупов. – Бел. на прев.

 --------------

 Оттук започват удивителните тайни и напълно невероятните приключения. Соколов разбира, че от известно време императрица Александра Фьодоровна, която е увлечена по модния тогава спиритизъм и окултните науки, има навика да чертае свастики по стените на всяко помещение, в което отсяда за по-дълго време. Но откъде тя, германката, английска възпитаничка, е научила за древния източен знак? Сам ли я е “споходил”?

 Или от “стареца” Распутин, който пък го възприема от доктор Бадмаев? Оказва се, че тибетският лекар е един от ръководителите и активни членове на така нареченото “зелено” общество – таен кръг от съзаклятници, които са тясно свързани с редица чуждестранни разузнавания. За такива връзки се говори като за нещо неизбежно – хора, съпричастни към някакви тайни, по съвършено неведоми за обикновените простосмъртни пътища, непременно се намират един друг, в резултат на което или организират съюзи, или помежду им избухва непримирима вражда. В дадения случай Григорий Распутин и доктор Бадмаев стават съюзници – от една страна посветеният в старинната руска религиозно–политическа секта на “Корабостроителите”, а от друга – емисарят на тайната тибетска секта, посветила се на черната магия и човеконенавистническата религия бонпо. Мнозина западни изследователи нямат никакви съмнения за принадлежността на Бадмаев към зловещите черни бонпо. Съществуват и бели бонпо, които са врагове на черните и нямат нищо общо с тях.

 Странна работа: няколко от разпитаните от Соколов свидетели дават показания, че от апартамента на Распутин често са изпращани спешни телеграми до императрицата, подписани с псевдонима “Зелен”. Тук е мястото да вметнем, че жилището на Распутин далеч не прилича на свърталище и вертеп, както е описвано по-късно, а е напомня повече на съвременен предизборен щаб. Телеграмите от “Зеления” съдържат указания за нови назначения на държавна служба. Някои непосветени твърдят, че Зелен е фамилията на генерал–губернатора на Одеса, но в действителност странният подпис означава само едно – изпълни заповедта без протакане и обсъждане! А тайното общество на “зелените” използва за свой символ... свастиката!

 Западни изследователи в средата на ХХ век със сигурност доказаха, че влиянието на тайното общество на “зелените”, които почитат свастиката, е основната причина, поради която Александър Фьодорович Керенски* се съгласява да бъде арестувано царското семейство.

 --------------

 *Александър Фьодорович Керенски (1881–1970) – руски революционер от партията социалисти–революционери, отначало съюзници, а след това яростни противници на болшевиките. Военен министър във Временното правителство на княз Лвов след Февруарската революция и абдикирането на император Николай ІІ. Четири месеца преди комунистическия октомврийски преврат, през същата 1917 година, оглавява Временното правителство. Емигрира в Париж, като почти до края на живота си разобличава съветския режим. – Бел. на прев.

 --------------

 И ето нови странности: в разгара на революционните събития в Русия, тибетският доктор Бадмаев изведнъж безследно изчезва от Петроград и дирята му се губи във времето и пространството – повече никой нито го чува, нито го вижда. Или поне не е известно да е срещан някъде другаде по света. Не е изключено Бадмаев да е ловко отстранен от сцената като вече отработена фигура, която не представлява никаква ценност. Малко преди това, доста грубо е премахнат Григорий Распутин, който със сигурност е притежавал екстрасензорни способности и който сериозно предупреждава император Николай ІІ, че скоро ще бъде убит, като му занася текста на своето пророчество–завещание, което дълго време е съхранявано в архивите на спецслужбите.

 По-нататък пред следователя Соколов се разкрива съвсем умопомрачителна картина. Той стига до информация за връзки на обкръжението на императрицата с тайни общества в Тибет, Индия и техни филиали в Швейцария и Германия, по-специално в Берлин. Дали това, макар и косвено замесване на царица Александра Фьодоровна с черните бонпо, не е причината никой от роднините на руската императорска фамилия да не се съгласи да им даде убежище след абдикацията на Николай ІІ? Дори английският крал, братовчед на царя, не откликва! Какво е мотивирало царствените особи да оставят на произвола на съдбата руското царско семейство – равнодушие, презрение към неудачника? Или... страх да не би да се разпространи ужасяващата ги политическа зараза и в техните страни?! А съзаклятниците неизбежно биха проникнали там, заедно със семейството на отреклия се от престола руски император. Европейските монарси се отнасят към Романови едва ли не като към чумави.

 Нещо повече, по данни на редица сериозни чуждестранни източници, може да се проследи ясно връзката на същите тези тайни общества с някои изтъкнати  болшевики, в частност с Владимир Улянов–Ленин! Това ли е причината временното правителство го обяви за “германски шпионин” и възнамерява да го арестува?

 Още една забележителна подробност – първите скици на съветската символика впоследствие са строго засекретени, преправени и гарантирано унищожени, тъй като в центъра на червената петлъчева звезда е имало не сърп и чук, а... свастика! Мистичният източен знак, по-древен от символизиращия християнството кръст. А петолъчката, всъщност пентаграм – е приета от чернокнижниците на Средновековието като свързана със сатанински обреди, за което пише и Гьоте. По-късно старателно й измислят и приписват, че означава охрана, отбрана и безопасност, а червеният цвят е цветът на революцията...*

 ----------------

 * Обърнатият пентаграм наистина символизира дявола, но всъщност петолъчката е едно от обозначенията на Марс, който като бог на войната, се е смятан за покровител на войниците – не случайно почти всички армии в света използват петолъчката като знак за отличие. Така че пряката връзка между червената звезда на болшевиките и сатанинския пентаграм не е чак толкова категорична. Червеният цвят, от своя страна, винаги е бил символ на бунт и насилие, например класическото пиратско знаме всъщност е червено. – Бел. на прев.

 ----------------

 През 1920 година, още никому неизвестният бивш фронтовак и начинаещ художник Адолф Хитлер, случайно – или според подготвен от “зелените братя” план? – се запознава с двама интересни господа: поета Дитрих Екарт и Алфред Розенберг. Поетът много сериозно се интересува от окултни науки и черна магия, като успява сериозно да увлече и Розенберг. Освен това Екарт пише и политически изследвания, в това число и за движението на руските болшевики. Напълно естествено, тези толкова интересни хора се харесват на Адолф, а те скоро го въвеждат в тайното общество “Туле”* – някои други източници го наричат “Фуле”, – което с времето се превръща в магически център на нацизма.

 --------------

 * Антисемитско и националистическо общество, основано от военни и реакционни интелектуалци с буржоазен и аристократичен произход през 1919 г. – Бел. на прев.

 --------------

 През същата 1920 година, свастиката* за първи път излиза на широка политическа арена. Черният паешки символ се появява върху стоманените шлемове на щурмоваците от немската “бригада Ерхард”, а непосредствено преди печално известния “бирен пуч” в Мюнхен през 1923 година, свастиката става официална емблема на националсоциалистическата работническа партия на Германия (НСДАП), която вече е уверено оглавена от придобилия известна популярност през последните две-три години Адолф Хитлер. Но Хитлер малко видоизменя традиционния източен мистичен символ – по негов личен проект свастиката е обърната надясно и наклонена**.

 ----------------

 * Свастика – древен източен знак, символизиращ слънцето и носещ благополучие. – Бел. на прев.

 ** Фактически Хитлер копира вариантът на свастиката така, както е изобразен върху герба на обществото Туле. Неговата интерпретация е, че “обърнатата” свастика означава, че националсоциализмът ще завърти колелото на историята в “правилна”, обратна на сегашната, посока. Наклонът на знака трябва да подскаже, че колелото на историята се върти. Очевидно Хитлер е нямал представа, че лявата и дясната свастики са смятани за идентични. Всъщност, няма преки исторически доказателства за това, че древногерманските племена са познавали този знак, въпреки че той може да бъде сглобен от руни, които са широко използвани в нацистката символика. – Бел. на прев.

 ----------------

 И така, фюрерът преднамерено избира дясна свастика за емблема на Третата германска империя – на същия символ са се покланяли и членовете на тайните магически общества от Тибет, черните бонпо! Кръгът се затваря.

По същото време възникват националсоциалистическите формации СА (Sturmabteilung – щурмови отряди)*, създадени на базата на подразделенията на “Доброволческия корпус” през август 1921 година. В началото бойците носят на петлиците и на ръкавите на кафявите си ризи... петолъчки. Но по-късно Хитлер решително се отказва от всякакви звезди. Впрочем, истинското значение и на единия, и на другия символ така и остава неразбираеми за непосветените маси, а вождовете съвсем не изгарят от желание да посвещават хората и да им обясняват смисъла на избраните емблеми. Те предпочитат да създават за публиката удобни легенди като приказки за малки и доверчиви деца.

 -----------

 * Виж Приложение ІІІ. – Бел. на прев.

 -----------

 Почти по същото време в Берлин, неизвестно откъде, се появява един тибетски лама, който постоянно и дори натрапчиво демонстрира зелените си ръкавици. По този начин той ясно дава да се разбере, че принадлежи към сектата на “зелените братя”. Скоро тибетският свещенослужител се разчува като ясновидец, който прави удивително точни предсказания. Вестникарите увеличават славата му като го обсаждат на тълпи и искат от него все нови и нови откровения.

 Ламата вяло отвръщал с двусмислени изречения или пазел мълчание със загадъчен израз на лицето, сякаш е статуетка на източен идол. Но от време на време, внезапно и в много точно избран момент, той отварял уста и изричал поредното си пророчество, като например колко места в Райхстага ще получат нацистите на следващите избори. Струва ли си да се съмняваме, че ламата нито веднъж не е сгрешил! Чест гост в жилището на тибетския ясновидец е не кой да е, а самият Адолф Хитлер. В края на 1923 година приятелят му Дитрих Екарт умира от сърдечен пристъп, но успява да направи неоценима услуга на партията – заедно с Розенберг той организира издаването на вестник, който по всякакъв начин издига популярността на Хитлер, но най-важното е, че преди смъртта си той казва на своите съратници:

 – Следвайте Хитлер... Ние му предадохме начина за общуване с тях...

 Кого е имал предвид Екарт, посветен в някои тайни на черните бонпо, казвайки “тях”? Навярно оттук започват многото мрачни тайни на Третия райх, чийто символ е древната свастика.

 Един от първите, които се опитват да проникнат в тайните на националсоциалистическото движение, което набира сила с немислими темпове, е бившият боен генерал, главата на емигрантския Руски общовоински съюз, Александър Павлович Кутепов*. Неизвестно по какви пътища, у него попадат снимките на свастиката и кабалистичния надпис от къщата на Ипатиев. Но това, което само по себе си представлява по-голяма загадка е, че снимките, с които разполага генерал Кутепов са направени... на 24 юли 1918 година, тоест ден преди в Екатеринбург да влезе белогвардейската армия на Колчак. Възможно ли е фотографиите да са подхвърлени на лидера на емигрантското движение от съветските спецслужби? Още повече, че по-късно е доказано прякото участие на ОГПУ в операцията по залавянето и физическото унищожаване на генерал Кутепов.

 --------------

 * Участник в антикомунистическото белогвардейско движение. – Бел. на прев.

 --------------

 Според официалната версия генералът внезапно изчезва от Париж през 1930 година при “неизяснени обстоятелства”. Значително по-късно съветското разузнаване с половин уста признава, че е организирало и провело отвличането и ликвидирането на Кутепов. Дали е вярно или не, във всеки случай, всяка спецслужба би се гордяла да запише в актива си толкова сполучлива операция по отстраняване на активен политически противник на режима в чужбина. Но ето какво твърдят по въпроса някои френски автори.

 По тяхно мнение руският генерал Кутепов започва със своите хора самостоятелно разследване за гибелта на царското семейство, което  включва и тайната на неразбираемия кабалистичен надпис. Генералът изчезва след среща с неизвестни лица в конспиративна квартира, в коятно отива със снимките и личния медальон на императрицата. Заедно с него безследно се изпаряват и споменатите вещи. Не е трудно да се досетим каква историческа ценност са имали тези предмети.

 Френският писател Дагран един ден уж се изпуска пред жадните за сензация репортери, че Кутепов е похитен, и след това убит на яхтата на немския барон Баутенас. Яхтата носи името “Асгард”. Странно съвпадение, но Асгард* е второто название на мистичното общество “Туле” – тайното обединение на посветени в магически знания “свръх–хора”, сред водещите медиуми на което е и Адолф Хитлер. Фюрерът, впоследствие, неведнъж учудва съратниците си със своята дарба на предсказател.

 --------------

 * Асгард – в скандинавската митология – обител на боговете. – Бел. на прев.

 --------------

 Вероятно съвпадението на имената едва ли е случайно. Трудно е да съдим и за истинската роля на спецслужбите на различните страни в тази загадъчна история, но и Лагран, и барон Баутенас, скоро са намерени убити при “неизяснени обстоятелства”.

 Това е началото на възникването на тайнствения и страшен свят на свастиката, в който няма място за случайности, а всичко задължително носи скрит, сакрален смисъл, който остава неясен за непосветената тълпа.

Books
Подвързия Мека
Година 2006
Обем 510 стр.

Напиши ревю

Моля влезте или се регистрирайте за ревю