Автор: Александър Ушаков
Жанр: Исторически гледни точки

ISBN: 978-954-9994-69-8
Формат в мм: 165x240
Тегло: 806 гр.
Подвързия: Мека
Година: 2007
Обем: 456 стр.
Наличност: Налично
23.00лв

Изтокът е люлката на тайнствени древни цивилизации и учения, неизчерпаем източник на знания, тайни и мистерии. Всичко, което можем да видим по обвеяните високопланински пътища и безкрайните степи буди интерес и любопитство. Древното минало на региона е изтъкано от съдбите на милиони хора, които са ни завещали напреднали знания, технологии и архитектурни и писмени паметници, които будят възхищение и провокират интелекта.
От страниците на книгата ще разберете кои са изворите на могъщество на азиатските държави, ще се докоснете до тайните на източната мъдрост, политика и история, ще научите и причините за вечното противопоставяне между Изтока и Запада. Пред вас ще оживеят древни мъдреци и техните поучения, красивите и властни жени, които историята не може да забрави и до днес, шпиони и авантюристи. Разглеждат се и причините за възникването на безскрупулните тайни престъпни общества и тяхната власт над цели държави.
Световното влияние на Изтока нараства непрекъснато, а източната идеология и философия завладява умовете на милиарди хора по света. Изтокът отдавна е фактор и не е случайно, че контролира по-голямата част от световните пазари на стоки, услуги и идеи.


СЪДЪРЖАНИЕ

ПРЕДГОВОР

ВЛАДЕТЕЛИ И УПРАВНИЦИ

Тайните на Чингис Хан
Иван Грозни – наследник на османска династия
Щитът върху цариградските порти – вековна мечта на руските царе
Кой е имам Шамил
Ленин, Ататюрк и съдбата на Армения
Защо султанът е пощадил Ататюрк
Какво е правел в ЦК бившият управник на османската империя Енвер паша
Кървавият маршал Чойбалсан
Интимният живот на Великия Ръководител
Великият и ужасен Тамерлан
Шейх Мансур – герой или самозванец
Съдбата на Махатма Ганди
Защо Чан Кайши не беше убит
Саддам Хюсеин
Тайната вяра на Ким Ир Сен
Тайната на аятолах Хомейни


ПРОЧУТИТЕ ЖЕНИ НА ИЗТОКА

Тайнствената Нефертити
Великата и непостижима Клеопатра
Роксолана – робинята, която става султанка
Ема Ди Ривери – родственица на Наполеон и жена на султан
Кървавата Орхидея
Мадам Вонг – жената-привидение
Истинският живот на съпругата на Мао Цзедун – танцьорката от Шанхай
Животът и смъртта на Индира Ганди
Магията на Голда Меир
Тайните банкови сметки на Беназир Бхуто


РУСИЯ И ИЗТОКЪТ

Покушението на Врангел в Истанбул
Тайният живот и смъртта на певеца на Кавказ – Александър Бастужев
Тайнствената Кавказка война
“Кавказ, смири се, идва Ермолов!”
За какво убиха Грибоедов
Стенка Разин и персийската княгиня
Страстта на Павел Първи по Индия
Афганският синдром


ПРЕДВЕЧНИТЕ ЗАГАДКИ НА ИСТОРИЯТА

Константинопол и тайната на древното предсказание
Кой удави Комунистическата партия в Турция
Граф Монте Кристо и Али Паша от Янина
Египетските нощи на Наполеон
Самурайският дух – историческа традиция или оръжие на политиците
Тюрките като прародители на човечеството
Тайната на знаменития елмаз “Регент”
Тайната на “Света София”
Загадъчните Проливи
Краят на халифата
Вековните тайни на египетските пирамиди
Еничарите – християни на служба при султана
Предводителят на казаците Чайка като османския пълководец Садик паша
Евнусите – кои са те
Какво е правел Христос в Индия
Тайната на раждането на Кришна
Как Мойсей става Мойсей
Загадките на Конфуций
Тайнственият Лао Дзъ
Вечните тайни на Буда
Дзен Будизмът – религията на нашето време
Какво се крие зад чайната церемония
Пантюркизмът – минало, настояще и бъдеще
Уахабизъм и джихад


ОПИУМ, МАФИЯ, ПИРАТИ

“Бамбуковият съюз” и Златният триъгълник
Японската мафия – престъпници или последователи на самураите
Китайските триади – небесно и земно
Китайската престъпност в Русия
Легендата на японската мафия Кодзамо Таока


ИЗТОЧНАТА ЛЮБОВ

Дао на любовта
Тайните на източните жрици на любовта
Тайнственият харем
Секс услуги по японски
Блясъкът и нищетата на корейските куртизанки
“Киномомичета” по китайски
Любов по турски


ВОЙНИ, ЗАГОВОРИ, ПОКУШЕНИЯ И ТЕРОРИЗЪМ

Духовните бащи на Бин Ладен
Техеран–43 – вечната тайна на историята
Мисията в Кабул или как премахнаха Амин
Кой поръча убийството на Ататюрк
Убийството на Садат
Кървавото утро в Мюнхен
Папа Йоан Павел ІІ и “сивият вълк” Али Агджа
Кой уби “втория човек” в Иран
Шамил Басаев
Раджив Ганди си отиде последен
Амир Хатаб
Бен Ладен – терорист номер едно


РАЗУЗНАВАЧИ И СПЕЦСЛУЖБИ

Самурай на служба при съветските разузнавачи
Какво е правил есаул Ливкин в Индия и Китай
Тайнственото Токио или как да се вземат сведения за японската армия
Тайната мисия на “монаха” Уланов в Тибет
Загадъчният Селим-Ага
Акушерка за жената на афганистанския шах
Рихард Зорге
Животът и смъртта на Лоурънс Арабски


СПОРТ, МЕДИЦИНА И КОЗМЕТИКА

Тайната на сумо борците
Загадъчната смърт на Брус Ли
Какво съвършенство е търсел Масутацу Ояма
Как е създадено айкидо
Тай Чи Чуан – пътят към великия предел
Тези красиви крака
Козметика от Клеопатра


ПРЕДГОВОР

Едва ли в света има друг регион като Изтока, който да е предизвиквал и да продължава да предизвиква толкова жив и нестихващ интерес. Този факт не трябва да ни учудва, защото точно там – на Изток – са направени повечето от важните за съдбата на човечеството открития, там се появяват и всички велики религии, които създават човека като човек, там постигат и завоюват световната си слава личности като Юлий Цезар, Александър Македонски и Наполеон. Имената на Индия, Китай, Япония и Босфора привличат като с магнит пътешественици и учени от целия свят, които и до днес остават пленени от множеството им тайни и мистерии, останали неразгадани през времето.
Преди читателите да се запознаят с “Тайните на Изтока”, трябва да покажем необходимостта от подобна книга. В последно време се разпространяват голям брой печатни произведения по най-различни въпроси, но въпреки всичко изданията за Изтока са твърде недостатъчни. В резултат на това, за повечето съвременни хора, все още остават забулени в тайна голяма част от Източните личности и забележителности. Всеки ден чуваме за джихад, но малцина знаят какво всъщност представлява тази основополагаща за исляма доктрина. Същото се отнася и за такива известни имена като Клеопатра, Кървавата Орхидея, Нефертити, Чингис Хан, Сюлейман Великолепни и Роксолана. Ако за момент забравим Нефертити, която е живяла преди хиляди години, повечето от нашите читатели едва ли имат представа за живота на лидери като Мао Цзедун или иракския диктатор Саддам Хюсеин. За всички тях, както и за много други, ще разкажем на страниците на книгата.
В същото време искам да предупредя онези, които се интересуват от история, че това издание по никакъв начин не е и не претендира да бъде учебно пособие, още по-малко учебник по история и авторът си запазва правото да дава собствена трактовка на едни или други факти от живота на своите герои. Естествено, никой няма да спори, че Бастилията е разрушена на 14 юли 1789 година, но по въпроса – защо се случва точно тогава – може да се спори до безкрай...
Всеки, който прочете книгата ще се запознае не само със загадъчния живот на много от хората, изиграли своята роля в световното развитие, но и ще научи нова и полезна информация за историята, философията и културата на притегателния и до днес Изток...
ВЛАДЕТЕЛИ И УПРАВНИЦИ


ТАЙНИТЕ НА ЧИНГИС ХАН

Първият ни разказ е за онези прословути походи на татаро-монголците, които за кратко време завоюват почти половината свят! Всичко започва през ХІІІ век, когато младият и изключително енергичен племенен вожд Чингис Хан създава огромната си войска и се отправя на знаменития си поход към “последното море”. Той покорява множество народи и през 1237 г. нахлува с войските си в пределите на Русия. Последователите на Чингис Хан отиват още по-далеч и се опитват да завоюват Западна Европа, но когато достигат бреговете на Адриатическо море се връщат назад, изплашени от непокорената, макар и разорена, Русия.
Започва знаменитото татаро-монголско иго, през годините на което Златната Орда върши какви ли не безчинства! През този период тя ограбва руските земи, убива руските князе или насилствено ги възкачва на престола... Но минава време и Русия успява да смъкне от себе си хомота на потисничеството.
Всичко това се е случило точно така, или по-скоро – учили са ни, че е така. Днес вече можем да си позволим да отхвърлим утвърдените знания и да си зададем няколко прости въпроса. Кои са всъщност тези свирепи татаро-монголци и какъв е странният съюз, който сключват помежду си? Опитите да се намерят в древните летописи каквито и да е свидетелства за монголците са обречени на неуспех, защото от тях няма и следа! Известно е само това, че се касае за монголоидните племена джалаири и барласи, които идват от Централна Азия и се настаняват, но не както се твърди в Русия, а на територията на съвременен Казахстан, където остават до пълната им асимилация от тюрките.
На въпроса за същността на “татаро-монголската” Златна Орда отговор дава арабският историк Еломари: “В древността тази държавата е страната на кипчаките, но когато татарите ги завладяват, правят кипчаките свои поданици. Впоследствие татарите се смесват и сродяват с тях и всички заедно стават кипчаки.”
Просто така – ни повече, ни по-малко – татарите се сродяват с тях и стават кипчаки! Остава само да добавим “незначителната” подробност, че дори при много добро желание е невъзможно да отнесем същите тези кипчако-половци към монголоидната раса, доколкото те се отнасят към европеидния тип и за разлика от монголците имат светли коси и сини очи, с което твърде малко се различават от славяните.
Според легендата, самият Чингис Хан има... светла коса и сини очи, а персийският историк Рашид ад-Дин твърди, че родовото му име е Борджигин, което преведено буквално означава Сивоок! Освен това, наследникът на Чингис Хан – Бату – също не прилича на монголец и според описанията на съвременници е светлокос и светлоок мъж...
Не е изяснен и въпросът с имената, доколкото сред монголците не е разпространено името “Бату” или “Батии”, но е срещано при башкирите! Името Чингис също отсъства при монголците...
След всичко посочено дотук изводът се налага сам – в земите на Русия стъпват не монголци, а съвсем други хора, които на външен вид твърде малко се отличават от европейците и в частност от самите славяни. Въпросът тогава е – кой са хората, които се крият зад името татаро-монголци? Известно е, че Монголската империя се формира на огромните територии на Сибир, Алтай и Прибайкалието. Според мнението на редица древни историци, племената на етруските, славяните, вендите и други, се прехвърлят в Европа именно от Централна Азия в периодите на големите и по-малки преселения на народите.
Монголците са споменати за първи път в записките на китайския император Цин Шихуанди, който още в ІІІ в. пр. Хр. говори за голямата и много силна държава на север, където хората носят панталони заради големия студ. През VІІІ в. монголците започват да се споменават и в китайските исторически източници, а в Европа – чак до края на ХV век – територията на бившата Монголска империя се нарича “Велика Моголия”, а разноплеменното й население “моголци”. Едва през ХVІ век в името се появява буквата “н”.
Херодот нарича скити всички хора, които живеят отвъд Урал и ги смята за най-справедливия народ на света. Друг известен историк от древността – Тимонакт, включва в понятието “скити” петдесет и пет народности, в това число масагети, аримаспи и царски скити, обитаващи Алтай и басейните на реките Об и Енисей. Скитите, в чийто състав влизат множество народности, започват да се наричат монголи – по името на библейските скитски народи Магог и Гог. В думата “Магог” слогът “ма” означава “страна”, а името като цяло “страната на Гог”. Много учени обединяват под това име всички северни скитски народи, от които впоследствие тръгва родът на славяните, както и този на татарите. Авторитетният историк Плиний смята, че зад имената “Магог” и “Гог” се крият царете на Асирия и съседните на нея страни. Видно място сред народите на тези страни заемат и скитските родове, които се преселват в районите на Унгария и Прибайкалието. Според легендата, прародители на скитите са Таргатай и тримата му сина –
  Липоксай, Арпоксай и Калаксай, а прародината им се намира в Алтай и басейна на река Об.
Въпросът за произхода на “татарите” остава неясен и до днес. Китайците например, наричат “татари” всички номадски народи, които обитават Великата Степ. Вярно, че чак до ХVІІІ век, наименованието звучи като “тартари” и включва волжките, кримските и други татари. Върху старите географски карти огромната територия около двете страни на Урал е отбелязана като Татария.
Какво означава думата “тартар”, доколкото нито едно название не възниква само по себе си, а според Световното четмо и писмо всяка буква и слог носи определен смисъл?! С времето става ясно, че първата сричка “тар” обозначава родината на арийския народ, а втората указва земите на неговите предци. Едва след като арийските народи напускат Централна Азия и тя се населва от други племена, от думата “тартар” е махната същата тази буква “р”, която носи важно смислово значение и космическа енергия. Ето защо, новата дума “татари” всъщност се отнася към съвършено друг народ.
Във връзка с това се споменава и “слънчевата теория” за езика, с която се “въоръжават” турските учени. Изхождайки от факта, че практически навсякъде по света първият култ е този към слънцето и че най-простият звук в човешката реч е “а”, те обявяват турската дума “аг” (“светлина”, “бял”) за изначалната дума на всички езици. Според тях от този звук са образувани всички останали звуци и звукови комбинации. Според дълбокото убеждение на турските изследователи, самата дума “ариец” произлиза от сливането на “аг” и “ар”, където “ар” идва от турското “ер”, означаващо “мъж”, “човек”. Всичко това дава повод на създателите на “слънчевата теория” да свържат арийците с турците и да преместят прародината им в Средна Азия. Разбира се, прекомерните усилия на турските учени довеждат до другата крайност – възвеличаването на турската нация над всички останали, като някои от тях открито призовават да се свърже цялата история на Източна Европа с тюрките.. На базата на това, че разликата между “ар”
  и “ер” наистина е малка, твърде е възможно техните претенции да имат известни основание.

Според други източници, в началото на нашата ера предците на съвременните татари живеят в Далечния Изток, където се преселват след потъването на тихоокеански остров.. Постепенно те започват да се преместват на Запад и по времето на Чингис Хан стигат до Северен Кавказ и Крим.

Books
Тегло 806 гр.
Подвързия Мека
Година 2007
Обем 456 стр.

Напиши ревю

Моля влезте или се регистрирайте за ревю