Автор: Сид Джейкъбсън
Жанр: Психология, Популярни

ISBN: 9789542902454
Формат в мм: 140x215
Подвързия: мека
Година: 2016
Обем: 448 стр.
Наличност: Налично
21.00лв

Ще имаме удоволствието да се видим и поговорим със Сид Джейкъбсън в книжарница "Хеликон Пловдив Център" на 4 октомври от 18 часа и в книжарница "Хеликон Витоша" в София от 18,30 часа на 5 октомври!


Как да учим децата да учат – за да успяват

Как да помогнете на децата си да придобият умения за учене, на които няма да ги научат в училищеОт 70-те години на ХХ век педагози, психолози и политици непрекъснато подчертават   необходимостта да се помага на децата да се научат как да учат. Тази  преломна книга е първата по рода си, която прави точно това. Насочена към родителите, които искат да насочат децата си   в правилната посока, тя всъщност е наръчник, който стъпка по стъпка ще им помогне да научат децата си как да учат.Пълна е с обяснения, упражнения, насоки, списъци за проверка и напътствия, за да ви помага на всяка стъпка от процеса. Децата ви няма да научат тези неща в училище, защото училищата не са в състояние да ги осигурят. Това е вашият шанс да компенсирате това, което липсва в класната стая. Няма да намерите подобно нещо никъде другаде.„ТАЗИ КНИГА Е СТРАХОТНА! Сид е написал книга, която може да е категоричният наръчник за родители (… и всеки друг, който работи с деца). Той покрива буквално всичко: как да се подготвите, най-важните неща, на които трябва да обръщате внимание, когато работите с децата, за да им помогнете да успяват…“ – д-р Джоузеф Ригио, когнитивен учен и автор на The State of Perfection„Фрустрацията от ученето може да бъде облекчена значително, ако прилагаме принципите и процесите, предлагани в тази книга. Ако сте родител, учител или някога сте били млад, фрустриран учещ, ще се влюбите в нея…“ – Джудит Делозиер, съавтор на NLPII: The Next Generation„По забележително практичен и ангажиращ начин Сид Джейкъбсън предлага полезни и уникални идеи как да помогнете на децата да се влюбят в „ученето как да се учи“. Ясно е, че Сид споделя страст, която е развивал в продължение на много години. Силно препоръчвам тази книга!“ – д-р Стивън Гилигън, психолог и автор на The Courage to LoveСид Джейкъбсън има докторат по клинична психология и е експерт в областта на невролингвистичното програмиране от повече от 35 години. Експерт е по приложение на НЛП в обучението и тренингите и е автор на първата книга по темата: Meta-Cation: Prescriptions for Some Ailing Educational Processes, както и на четири други книги. Обучава и консултира професионалисти, учители и родители по целия свят.

Когато Сид Джейкъбсън ме покани да прочета ръкописа на новата му книга „Как да учим децата да учат – за да успяват”, бях възхитен, тъй като знам колко компетентен и колко добър писател е. ТАЗИ КНИГА Е СТРАХОТНА!

Сид е написал труд, който може да е наръчникът за родители (и за учители, консултанти, терапевти, треньори и всеки друг, който работи с деца). Той засяга буквално всичко: как да се подготвите, най-важните неща, на които трябва да обръщате внимание, когато работите с деца, за да им помогнете да успяват, мотивация, стратегии, интервенции. Той е представил повече неща, отколкото аз бих могъл да се сетя, които ще помогнат на детето ви да се наслаждава на процеса на учене.

    Познавам Сид като опитен инструктор по невролингвистично програмиране; той е превел вероятно неразбираемото за обикновения човек в истински наръчник, описващ стъпка-по-стъпка какво е необходимо, за да се гарантира, че детето ще успява. Ако приложите дори една четвърт от описаното от Сид в „Как да учим децата да учат – за да успяват “, детето ви ще поеме по пътя към превръщането в опитен убещ на всичко, което привлече вниманието му – сега и през остатъка от живота му.

След като прочетете „Как да учим децата да учат – за да успяват “, ще сте много по-информирани от повечето педагози, които някога ще срещнете, за начина, по който децата учат и какво е необходимо, за да гарантирате, че те ще имат успех. Макар че Сид представя цялата теория, която бихте се надявали да научите за начина, по който хората учат (не само децата, но и възрастните), това определено е книга от типа „как да“ с примери, упражнения и поредица от интересни, новаторски, интригуващи и образователни „експерименти”, за да овладеете представения от него материал.

Чета по неколкостотин книги годишно и рядко говоря с ентусиазъм за някоя от тях. „Как да учим децата да учат – за да успяват” обаче е една от малкото, от които съм възхитен. Като доказателство за това колко важна според мен е тази книга планирам да купя множество екземпляри и да ги раздавам буквално на всеки, когото познавам и на когото държа, стига да има деца, независимо от неговата възраст и и къде се намира в процеса на образованието си. Включвам дори и хората с „пораснали” деца, които са приключили с училището. Никога не е твърде късно да учите, когато знаете как да го правите добре и тази книга е подарък за всеки, който иска да знае как или да помогне на някой друг да го научи.

– Д-р Джозеф Ригио, когнитивен учен,

 Автор на The State of Perfection („Съвършеното състояние”)Проблемът никога не е да започнете за мислите новаторски, а как да се отървете от стария начин на мислене.

– Дий Хок, главен изпълнителен директор на Visa InternationalСетих се за този цитат , докато четях книгата на Сид. От опита ми като преподавател на възрастни знам, че това твърдение е дълбоко вярно. Сид ни предлага алтернатива. Съзнанието на децата е естествено креативно и чака да учи, да му преподават и да го организират. Всъщност именно това време за учене в детството е периодът, когато старите идеи се фиксират и по-късно ще е толкова трудно да се променят.

Тук се представя най-вече алтернатива за създаването на тези навици. Фрустрацията от ученето може значително да се облекчи, ако прилагаме принципите и процесите, представени в тази книга. Ако сте родител, учител или някога сте били млад, фрустриран учещ, тази книга ще ви хареса.

Сид посочва, че състоянието, в което е човек, е от ключово значение в ученето, че опитите да учим, когато сме фрустрирани, уплашени и т.н. са безполезни. Авторът ни помага да разберем значението на сензорните канали за получаване, представяне и извеждане на информацията.

Има много книги за невролингвистичното програмиране (НЛП) и различните му приложения в лидерството, здравето, наставничеството и консултирането, но нищо не е по-релевантно от обучението и ученето.

Независимо дали се отнася до ученето как да се решават проблеми или поддържането на нагласа за учене през целия живот, тази книга посочва важното приложение на НЛП към процеса на учене и оставя съществено завещание на учителите и учещите.

– Джудит Делозиър, съавтор на NLPII: The Next Generation („НЛП II: Следващото поколение“)

По забележително практичен и ангажиращ начин Сид Джейкъбсън предлага полезни и уникални съвети за начина, по който можете да помогнете на децата да се влюбят в „ученето да учат”. Очевидно е, че Сид споделя страст, която е развивал в продължение на дълги години. Горещо препоръчвам тази книга!

– Д-р Стивън Гилигън, психолог, Автор на The Courage to Love („Смелостта да обичаме“)Съдържание

Въведение към българското издание . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Допълнителни благодарности към българското издание . . . . 7

Благодарности . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Въведение . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Част 1

Как да се подготвите: родителят като

учител / 17

Въведение към Част 1 Можете да направите повече, отколкото

осъзнавате . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

Глава 1 Вашата роля . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Глава 2 Как да разбираме хората: основни положения . . . . . 37

Глава 3 Разбиране на взаимоотношенията:

основни положения . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57

Глава 4 Общуване . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65

Глава 5 Разбиране на задачата . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75

Глава 6 как да разбираме системите

(училище и други) и как да работим с учителите . . . . . . . . 93

Част 2

Преподаване на умения: как да го

направим? / 105

Въведение към част 2

Намерение . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .107Глава 7 Взаимно разбирателство (rapport) и гъвкавост . . . . .115

Глава 8 Видове учене: шест категории . . . . . . . . . . . . . . .125

Глава 9 Наблюдавайте как се обръща внимание . . . . . . . . .135

Глава 10 Здравият смисъл на сетивната информация: използване

на петте сетива, с които сте родени . . . . . . . . . . . . . . . .153

Глава 11 Създаване и

ОРГАНИЗИРАНЕ на учебни преживявания . . . . . . . . . . .169

Част 3

Уменията за учене: Неща за ученето,

които децата ви няма да научат в

училище / 187

Въведение към част 3

Преподаване на вашите деца на това, от

което те наистина имат нужда, за да учат . . . . . . . . . . . . .189

Глава 12 как да контролирате Вашето Вътрешно

емоционално състояние (how to control your state of Mind) . .191

Глава 13 Как да осъзнаете какво сте възприели чрез

сетивата си (и по-късно да си спомните какво сте учили) . . .221

Глава 14 Как да учим от четене . . . . . . . . . . . . . . . . . . .279

Глава 15 Как да общуваме ефективно . . . . . . . . . . . . . . .307

Глава 16 Как да учите, за да научите,

да запомните и да използвате това, което сте научили . . . . .325

Част 4

Отстраняване на проблеми и

получаване на допълнителна помощ,

когато се нуждаете от нея / 347

Въведение към част 4

И така, чий проблем е това? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .349

Глава 17 Когато проблемът е ваш . . . . . . . . . . . . . . . . . .351


Глава 18 Когато проблемът е на децата . . . . . . . . . . . . . .357

Глава 19 Когато проблемът е на училището . . . . . . . . . . . .385

Глава 20 Работа с консултанти . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .389

Приложение I

Специална бележка за родителя на дете с „диагноза“ . . . . . .401

Приложение II

Специална бележка за практикуващите НЛП . . . . . . . . . .403

Бележки към отделните глави . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .409

Препоръчвани книги за по-нататъшно учене . . . . . . . . . . .429

Показалец . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .433

Books
Подвързия мека
Година 2016
Обем 448 стр.

Напиши ревю

Моля влезте или се регистрирайте за ревю