Автор: Карина Райс, Сухарит Бхакди
Жанр: Популярни

ISBN: 9789542902775
Формат в мм: 140x215
Подвързия: мека корица
Година: 2020 г.
Обем: 112 стр.
Наличност: Налично
12.00лв

Анотация на 4-та корица:

КОРОНА – Вирус-убиец или грип?

В наше време никоя тема не е по-забележителна и стряскаща от тази за коронавируса.

Противоречиви мнения, фалшиви новини и политически направлявани информации объркват хората. Разнопосочните възгледи предизвикват задълбочени разисквания.

Кое е вярното? Какви са фактите? Как се интерпретират?

Тази книга обективно изяснява всичко. Тя предлага научно обосновани сведения и факти.

Създайте си собствено мнение – и го обосновете с доказани предпоставки.

Проф. д-р мед. Сухарит Бхакди е специализиран лекар в областта на микробиологията и инфекциозната епидемиология. Той в продължение на 22 години ръководи Института по медицинска микробиология към университета Йохан Гутенберг в Майнц и работи в областта на грижите за пациентите, изследванията и преподаването. Публикувал е над 300 научни разработки в сферата на имунологията, бактериологията, вирусологията и сърдечносъдовите заболявания. Освен многобройните награди е носител и на Орден за заслуги на областта Райнланд-Пфалц.

Проф. д-р прир. науки Карина Райс е специалист и преподавател в Изследователския център Куинке към университета Кристиян Албрехт в Кил. Повече от 15 години работи в областта на биохимията, инфекциите, клетъчната биология и медицината. Нейната  квалификация е подплатена с над 60 публикации в международни специализирани списания, за които е получила многобройни отличия и награди.За нашия слънчев лъч в мрачните дни
Джонатан Атсаджан

Съдържание
1. Въведение – начало на един кошмар?
Как започна всичко
Коронавируси – основи 
Опасен вирус в Китай

2. Колко „опасен“ е новият „вирус убиец“?
В сравнение с обичайните коронавируси
С оглед броя на смъртните случаи
В сравнение с грипните вируси
Положението в Италия, Испания, Англия и САЩ

3. Ситуацията с коронавируса в Германия
Как започнаха нещата в Германия
Обявена пандемия
Федерална блокада 
Нищо не наложи удължаването на блокадата 
Удължена блокада
Задължителни маски
Разхлабване на ръчна спирачка

4. Прекомерно? Недостатъчно? Какво се случи?
Въпросът за претоварването на болниците
Недостиг на апарати за изкуствено дишане?
Бяха ли мерките подходящи?
Кои бяха правилните действия на правителството?
Кои бяха неправилните действия на правителството?
Какво трябваше да направи правителството?

5. „Колатерални щети“ – какво става наоколо?
Икономически последици в Германия и по света
Последици за живота и здравето на хората
Самоубийства и психически проблеми
Сърдечни инфаркти и инсулти
Други заболявания
Допълнителни последици за възрастните
Последици за децата
Последици за бедните по света

6. По-успешно ли действаха другите – например Швеция?
Ползи от блокадата?

7. Кои са всъщност правилните мерки?

Ваксината като универсално лечебно средство?
На какво почива имунитетът против коронавирус?
Какво е кръстосан имунитет?
Основният въпрос: да се имунизираме или не?
Има или няма пандемия – ролята на СЗО

8. Тотална засечка на обществените медии

Къде остана достоверната, всеобхватна и многостранна информация?
Къде беше откритата дискусия?
Играта с цифрите
Оклеветяване и дискредитиране
Цензуриране на мненията
Впрочем за фалшивите новини
Германските добронамерени граждани и засечката ва политиката
Защо засякоха политиците
9. Накъде отиваме?
10. Заключение

11. Приложение

Обща забележка
Дефиниции
Източници

ВЪВЕДЕНИЕ – НАЧАЛО НА ЕДИН КОШМАР?

Първите месеци на 2020 г. бяха белязани по цял свят от един-единствен кошмар: корона. Ужасяващи снимки от Китай, след това от Италия и други страни. Приблизителни изчисления за евентуалния брой мъртъвци – придружени с фотоси от презапасяване с продукти и празни рафтове в супермаркетите. Медийното ежедневие преливаше от корона – сутрин, обед и вечер, седмици наред по радиото, телевизията, интернет – дори в приставките на смартфоните за времето течеше лента с информация за заразата. Към това се прибавиха и драконовските карантинни мерки по цял свят. Излезлият от дома си виждаше сюрреалистична картина – няма жива душа, само празни улици, призрачни градове и пусти плажове. Човешките права в Германия бяха ограничени както никога досега в цялото съществуване на федералната република. Сривът на социалния живот и икономиката се приеха с примирение, нещо, което би се случило само при огромна опасност, надвиснала над страната. Такъв ли беше случаят наистина?


Как започна всичко
През декември 2019 г. в китайския милионен град Ухан от провинция Хубей внезапно бяха регистрирани забележимо много случаи от заболявания, при които пациентите очевидно бяха заразени с един нов вирус от семейство корона. По-късно го нарекоха SARS-CoV-2, а придружаващата го инфекция на дихателните пътища – Ковид-19. През януари 2020 г. китайското огнище прерасна в епидемия и първоначално се разпространи в съседните държави, а в крайна сметка и по целия свят(1) (2) (3). 
Коронавируси – основи
Тези вируси се срещат у човека и животните по цял свят и подлежат на постоянни промени(4) (5). Следователно става дума за голямо семейство с многобройни сродници. „Нормалните“ коронавируси са причинители на 10 до 20 процента от обичайните настинки във всички континенти и носят белезите на класическата грипна инфекция. Във всеки случай мнозина се заразяват, без изобщо да забележат, защото при тях простудата протича без симптоми(6). Други показват леки смущения, изразяващи се обикновено в суха кашлица без секрет, при трети се прибавят температура и понякога болки в крайниците. В много редки случаи се наблюдава тежко протичане – предимно при възрастни хора с придружаващи сърдечни или белодробни заболявания, които могат да завършат и със смърт. Сериозни и свързани с големи разноски мерки за установяване на корона вирусни инфекции почти не се предприемат поради нищожното клинично значение. Също толкова ненужно е и търсенето на антивирусни медикаменти и разработването на ваксини. 
Досега само два от представителите на семейството корона предизвикаха известна сензация. През 2003 г. светът притаи дъх, когато на сцената се появи SARS  или тежък остър респираторен синдром (ТОРС). За разлика от „нормалните“ коронавируси той наистина беше опасен (леталност около 10%), но не толкова страховито зарáзен, така че разпространението му беше овладяно с обичайни изолационни мерки и по света бяха констатирани „само“ 774 смъртни случая(7)(8). Въпреки тази „обозрима“ заплаха страхът от нея в глобален план предизвика икономически загуби от 40 милиарда долара(7). След това коронавирусите потънаха в забрава, докато през 2012 г. се появи новият фамилен представител MERS-CoV , който предизвика тревога в Средния Изток заради високата леталност от над 30%. В крайна сметка и той се оказа слабо зарáзен и тези 858 смъртни случая по цял свят не станаха повод за глобална опасност(9).

Books
Подвързия мека корица
Година 2020 г.
Обем 112 стр.

Напиши ревю

Моля влезте или се регистрирайте за ревю
Свързани продукти