Автор: Люк Бюргин
Жанр: Популярни

ISBN: 978-954-2902-91-1
Формат в мм: 140x215
Тегло: 0.480 кг.
Подвързия: мека корица
Година: 2022 г.
Обем: 320 стр.
Наличност: Налично
28.00лв

ЗАБРАНЕНА ИСТОРИЯ

Най-новите познания се разкриват сега!


В този богато илюстриран сборник издателят на легендарното списание Мистерии Люк Бюргин ви предлага онова, което историците и мейнстрийм медиите прикриват. Той разбулва от А до Я всичко, което НЕ е написано в историческите книги!

Повече от 200 фотоса документират потулени открития, които историците и археолозите не обясняват: спорни познания, които биха преобърнали с главата надолу нашия мироглед, показвайки всичко, досега премълчано пред обществеността. Неразрешени загадки и неизвестни тайни от всички епохи – от Германия до най-далечните тихоокеански острови.


Какво прикриват от нас?

Знаехте ли например, че Статуята на свободата първоначално е трябвало да осветява Египет, преди масоните да я отвлекат в Америка? Или че учениците на Леонардо да Винчи са вмъкнали в „Тайната вечеря“ женски апостоли? Какво става със загадъчните живачни находки под пирамидите в Теотиуакан? Какви опасни бомби със закъснител цъкат и до днес под кметството на баварския Бад Тьолц?

Потопете са заедно с автора в тайнствения свят на нашите прадеди. Научете какво е скрито в чудовищните мексикански хранилища или на приказния остров на съкровищата – а също и кои са координатите на технологичен артефакт от сивото праисторическо утро, задрямал в европейските планини. Да не говорим за най-дръзкия храмов обир от новото време, което египетското правителство и до днес упорито държи в тайна…


СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор 10

А 

Александър Велики – Древна технологична гробница в Йордания 17

Айнщайн и неговата тайна – Плагиатствал ли е геният? 24

Атила и неговото проклятие – По следите на хунския вожд 26

Аугуста Раурика – Изгубеното сребърно съкровище се появява 32

Б

Бах и сюитите за виолончело – Тайни композиции на жена му? 36

Бехер и неговият прожекционен апарат – Първата магическа лампа 39

Бюл – подземните галерии на СС – Тайнствени тунели в гората 43

В

Вал Камоника – Графити, които никой не е виждал 50

Великани в Америка – Изчезнали чудовищни скелети 54

Г

Гентският олтар – Кой открадна „Справедливите съдии“? 61

Гръцки огън – Най-ужасното оръжие на древността 68

Гьоринг и карикатурата – Безследно изчезналата рисунка 74

Д 

Данте и неговото наследство – Забравеното скривалище на Божествена комедия 77

Дендера и скандалът – Потуленият дързък обир 82

Динозаври и парадокси – Ако всичко е било съвсем различно? 90

Досиетата от Тьолц – Нацистки документи под дворцовия площад 99 

Е

Ембрионален трансфер – Висши технологии в древна Индия 102

Ж

Живак – Какво се прикрива в Теотиуакан? 109

З

Зисах – експерти по татуировки – Страховити музейни находки 117

И

Инките и техният рай – Йезуити открили легендарния Пайтити 124

Й

Йероглифен спор – Фараони в Австралия? 132

К 

Каршена – Праисторически географски карти в Алпите 137

Кимзее – Прокълнатият граал на Химлер 143

Колумб – Открил ли е Америка с карта? 149


Л

Леонардо и кощунството – Жени сред младенците 155

М

Малахиевото пророчество – Последен папа ли е Франциск? 161

Малтийските култови светилища – Заблуда на туристите 166

Мона Лиза – Фалшификат ли е картината в Лувъра? 170

Н

Нанкинските мегалити – Каменоломна, пълна с въпросителни 177


О

Озирейона – Кой увековечи „цветята на живота“? 182

Островът на съкровищата – Стивънсън и внезапното му забогатяване 187

П

Петра и загадъчната керамика – Божествени същества с шест пръста 195

Р

Ракети на остров Рюген – Измислица или истина? 198

С

Сансиндуйска култура – Бащите-основатели от Вселената? 201

Свещеното копие – Суматоха около баварска реликва 206

Сехемхет – Мистерията на празния саркофаг 208

Стоунхендж – Некадърно реставрирано светилище 215


Т

Тора – Тайната нумерология на евреите 221

Торо Муерто – Спомени от бъдещето 229

У

Уникална реликва от Карпатите – Локализирана ли е пещерната система? 234

Ф

Фантастични машини – Хуманоидни роботи от древността 239

Филос атлантът – Посланик от бъдещето 243

Х

Хеопсовата пирамида – Мистериозни кухини 251 

Хромирани оръжия – Китайските кинжали, които не трябваше да ги има 258

Ц

Целомъдреният пояс – Един модерен мит! 261

Ч 

Чиму – Предци на инките общували по телефона 264

Чудодейни мечове – Кой ще дешифрира магическия код? 267

Ш

Шилеровите къдрици – Забравени реликви от Алпите 273 

Щ

Щурмуване на Северния полюс – Лъжливият рекорд на Бърд 279

Ю

Юлсруд и неговото наследство – Избата на чудовищата в Акамбаро 284

Я

Янките и Статуята на свободата – Масоните я отвлекли в САЩ 292

Благодарности 303

Източници на илюстрациите 304


Предговор

„Не е ли странна случайност, че всички хора, на които черепите са отваряни, са имали мозък?“

(Лудвиг Витгенщайн, 1889–1951)

Било ли е всичко по-различно? От праисторически времена, та чак до Втората световна война: от тази книга ще узнаете от А до Я какво НЕ Е написано в нашите класически исторически трудове: забранени знания от всички епохи, които биха накарали много историци да се изчервяват от срам или гняв. Премълчани открития. Потулени факти. Съмнителни мастилени петна в чистата тетрадка на елита. Замазани позорни лекета на невежеството. Фалшиви тонове в хармоничната мелодия на мнозинството. Протестни лозунги пред академичната кула от слонова кост. 

Много ясно, този еретичен компендиум няма да получи благословията на научните среди. Не е нито изчерпателен, нито последната дума на мъдростта. По-скоро ще бъде трън в очите на някои учени, защото нарича нещата с истинските им имена, което не е позволено. Страница по страница поставя под съмнение онова, което постоянно ни се втълпява в училище, в университета или пък чрез интернет. Немалко неща, отпечатани в историческите „тухли“ благодарение на изсичането на цели гори, са напълно погрешни. Тъжно и нечестно е колко нелепо ни баламосват с неверни онлайн-енциклопедии като Уикипедия. Ето защо нашето недоразбрано минало неистово крещи за внимание. И този възмутен вопъл на предците ни ехти от всички гробове и гробници. Въпросителните отдавна са се подредили в шпалир.

Прикрива ли Ватиканът съществуването на изчезналия в джунглите рай на инките? Сблъсквали ли са се нашите прадеди с кръвожадни динозаври? Познавали ли са древните индийци ембрионалния трансфер? Кои пророчески нумерологични тайни са скрити в еврейската Тора? Цъкат ли и до днес взривоопасни бомби под германските земи? Достигал ли е изобщо Северния полюс американският рекордьор адмирал Бърд? Къде се намира прокълнатият златен котел от баварското езеро Кимзее? А дали милионите туристи в Лувъра не съзерцават модерен фалшификат на „Мона Лиза“? А дали не правят на глупаци и посетителите на куп други важни исторически места и замъци? И още: наистина ли папа Франциск е последният понтифекс? 

Илюстрация 1. Джедаят гном Йода в средновековна книга от 14. век?

Илюстрация 2. Апостол Йоан прави „ромба на Меркел“.

Илюстрация 3. Римски момичета спортуват. Антична мозайка показва първите бански от две части в света. 

Причудливите заигравания на историческите щуротии не познават граници. Какво търси например учителят джедай Йода от холивудската поредица Междузвездни войни в една средновековна книга? Джулиън Хендерсън от Лондонската национална библиотека изважда на бял свят куриозна рисунка. Според него тя е част от един ръкопис от периода 1300–1340 г., Smithfield Decretals , където зеленият гном е послужил като илюстрация на библейската история за Самсон.

„Къде да дяна ръцете си?“ – стотина години по-късно се пита потопеният във врящо масло апостол Йоан (портретиран в цвят около 1450 г.) – и докато понася ужасните мъчения, погледът му е изпълнен с упование в Бога. Оригиналната картина днес събира прах в Августинския музей във Фрайбург в Брайзгау. А някой шегобиец сигурно предполага, че въпросното изображение е инспирирало германската канцлерка да използва своя прословут „ромб“.

Късоглед е онзи, който смята, че бикините са изобретение на модерните времена. Още древните римлянки носели палави бански от две части: бикини и горнище. Това доказва античната мозайка от периода 2–4 в. сл. Хр., която ускорява предимно мъжкото сърцебиене във вила Романа дел Казале, в сицилианското градче Армерина. Изобразени са млади жени, които спортуват в твърде оскъдно облекло. 

Не по-малко пленяващ е и изработеният преди повече от три хилядолетия бюст на непозната египетска дама, съхраняван в египетската секция на чикагския музей „Фийлд“. Лицето ѝ поразително напомня починалия през 2009 г. поп идол Майкъл Джексън. Чиста случайност – уверяват ни музейните сътрудници. Въпреки това античният обект магнетично привлича зрителите и особено жените, които потриват ръце, докато му се наслаждават.

Илюстрация 4. Древноегипетската глава от чикагския музей „Фийлд“ сякаш е одрала кожата на краля на поп музиката.

Илюстрация 5. Изображение на исполински жерав от „Мастаба № 6020“, недалеч от Хеопсовата пирамида.


И обратно, „животинска загадка“ съдържа ярко изписаната „Мастаба № 6020“ на жреца Иимери, недалеч от Хеопсовата пирамида (около 2500 г. пр. Хр.). От западната стена на първата камера на очи се набиват три гигантски жерава, водени от хора. Със своя ръст, който достига 1.50 м, те наистина са сред най-големите птици, но в природата никога не са достигали размерите, в които са увековечени на тамошните стенописи. Освен това е странно, че всички други жертвени животни в непосредствена близост – например бикове и антилопи –– са изобразени във верните си пропорции. Чудовищните същества се оказват истинска главоблъсканица дори за именития американски египтолог Кент Р. Уикс, който през 1994 г. за пръв път публикува снимките им – за съжаление, черно-бели (Mastabas of Cemetеry G 6000) .

Не по-малко объркващ е и един релеф от храма Пура Медувe Каранг в Кубутамбахан (Бали). Той би трябвало да показва починалия през 1950 г. холандски етнолог Вейнонд Ото Ян Нювекамп, който през 1904 г. вихрено обикалял околностите с велосипед и предизвикал такава сензация, че островитяните му издигнали паметник. Местните обаче твърдят, че изображението е реставрирано след земетресението от 1917 г., а първоначалният релеф е на възраст поне 400 години. Можем ли да им се доверим? Или да ги заклеймим като шмекери, които подправят историята?

Илюстрация 6. Най-старият велосипед в света? Чудноват храмов релеф от индонезийския остров Бали.


Колкото по-фантастична е действителността, толкова по-дръзки са спекулациите. „Наистина ли още в праисторически времена по нашата планета вече са странствали съвременни хора?“ Този въпрос си задават не някакви объркани невежи, а специалисти по праистория, обединени около проф. Мануел Домингес Родриго от мадридския университет „Комплутенсе“. През 2015 г. неговият екип публикува в специализираното списание Нейчър Комюникейшънс статия за вкаменена костица от ляв пръст, намерена в каньона Олдувай, Северна Танзания. Въпросният фрагмент е на невероятната възраст 1,84 милиона години, но не подхожда на никой известен първобитен човек от този регион. Необичайното е, че формата и особеностите на тази телесна част показват удивително сходство с анатомията на дланите на съвременния човек!

Скални рисунки на „влечугообразни“ с предполагаема възраст около 7000 години, открити в пещера в платото Гилф-ал-Кебир, египетската част на Сахара, отново ни принуждават да се замислим. Заедно с всякакви човешки и животински изображения там са увековечени и контури на човешки длани. Досега се смяташе, че тези отпечатъци са бебешки, но след извършените последни измервания археоложката Еманюел Оноре от университета в Кеймбридж е сигурна, че това е невъзможно. Сравнени с дланите на днешните новородени, „разликата в големината, пропорциите и формата е твърде съществена“ – заявява тя през април 2016 г. на страниците на списание Джърнъл ъф Аркиолоджикъл Сайънс. „Те са много по-малки от бебешки длани, а пръстите са прекалено дълги.“ Всичко сочи, че за шаблони са послужили малки животински лапи, „вероятно от някакво влечуго“. Идентифицирането на „отпечатъци от нечовешки длани с пет пръста“ от пещерната живопис е „единствено по рода си в световен мащаб“ и поставя откритието в съвършено нова светлина. 

Илюстрация 7. Дали това праисторическо изкуство от египетската част на Сахара е създадено с лапи на влечуго?


Впрочем знаете ли кой е изобретателят на швейцарското джобно ножче? Не смелите и доблестни федералисти, а древните римляни! Прототипът на този любим универсален инструмент се пази в музея „Фицуилям“ при университета в Кеймбридж – сгъваем нож от Средиземноморието, вероятно изработен между 200 и 300 г. сл. Хр. Освен режещо острие този изготвен от сребро и желязо античен мултифункционален предмет съдържа още лъжица, вилица, клечка за зъби, шиш и шпакла – всички те се сгъват и разгъват. Общата му дължина е почти 15 см и вероятно е произведен по поръчка за някой богат пътешественик. Илюстрация 8. Кой го е изобретил? Мултифункционален сгъваем нож от Средиземноморската област (ок. 200–300 г. сл. Хр.).


Да не забравяме „Гълъбът от Саккара“, вероятно от времето около 250 г. пр. Хр. След като в продължение на десетилетия изчезнал някъде по хранилищата, днес той отново е изложен в Националния музей в Кайро. Поради тамошната забрана за фотографиране доскоро нямаше цветна снимка на този великолепен експонат, за чието съществуване споменава още през 70-те години на миналия век доайенът на германските научни журналисти Хоймар фон Дитфурт. Дървената реликва е открита към края на 19-ото столетие близо до стъпаловидната пирамида на фараона Джосер. С аеродинамичната форма на крилата и вертикален стабилизатор на опашката тя фрапиращо напомня планер.

Факт: нашето минало се променя всеки божи ден, ако решим да го оспорваме. Знае ли изобщо някой, че тържествената щафета с олимпийския огън е въведена за първи път на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. от Адолф Хитлер? Или че древните римляни никога не използвали роби за гребци в галерите? Или че Статуята на свободата е трябвало в образа на арабска селянка да осветява Египет, преди масоните да си я присвоят и да я замъкнат в Америка? А закованите от Мартин Лутер тезиси във Витенберг? За съжаление, само мит! Също така едва малцина наши средновековни предшественици вярвали, че Земята е плоска. А прословутият целомъдрен пояс? Поредната модерна приказка!

Илюстрация 9. „Гълъбът от Саккара“. Тази реликва на възраст над 2000 години с инвентарен номер 6347 се намира на втория етаж в Националния музей в Кайро.

В отминалите времена неудобните съвременници били публично изгаряни като еретици. Днешните инакомислещи биват открито заклеймявани като „конспиративни теоретици“ – за да останат предишните събития вечно погребани там, където тихомълком са заровени някога. Който се осмели да постави под съмнение наложени „истини“ или да рови в отдавна зарасналите рани на нашите предци, няма да бъде посрещнат с радостни възгласи. Нашето минало не е нищо друго освен субективно навързване на истории с много бели петна и луфтове. Високомерно продиктувани от победителите, покорно записвани от победените.

Защо се опитвам да саботирам глобалния възглед за историята, въпреки че толкова редовно ме цапват през пръстите? Защото като журналист държа да зная, а не да вярвам. И защото предпочитам да ме заплашват с школската показалка, отколкото да се откажа от твърдото убеждение, което гласи: нищо не е било някога такова, каквото изглежда днес. А още по-малко днес е това, което някога е изглеждало. А за останалото – както тогава, така и сега – нямаме ни най-малко понятие. Светът е необозрим – а мозъкът твърде ограничен.

Който смята, че знае абсолютната истина, най-често е много по-далеч от нея в сравнение с всички, нарочени за незнаещи. В този смисъл, след дългогодишно ровене из прашните ракли на невежеството, мога и искам да подчертая следното, при това от сърце и душа: в нашата историография нещо не е в ред! Затова нека винаги поставяме под въпрос онова, което мислим, че знаем. Или както духовито и проникновено го е казал знаменитият философ Карл Попър (1902–1994): „Ако си виждал само бели лебеди, това съвсем не е доказателство, че няма и черни“. Или зелени. Или жълти. Или червени. Или сини. Или виолетови.

В този ред на мисли: да навлезем в потайните крипти на нашето минало! В заключените стенни шкафове дебне забравеното знание на нашите предци. Нека разбием прогнилите порти и най-сетне извадим на светло онова, което от цяла вечност дреме в тъмнината. 


Books
Тегло 0.480 кг.
Подвързия мека корица
Година 2022 г.
Обем 320 стр.

Напиши ревю

Моля влезте или се регистрирайте за ревю
Свързани продукти